23-годишен испанец развива най-голямата си страст у нас – а именно българският език. Той говори и пише перфектно на български. Кой е той и защо избира да учи славянска филология у нас?

"Хаджи Димитър" на Христо Ботев е любимото стихотворение на Марко, съобщава bTV.

„Асоциирам го със свободата на човек за избор. Напоследък съм чел повече неща от български автори, отколкото испански”, казва Марко Видал Гонсалес.

Марко се запалил по българския език още в родната Испания, където записва славянска филология. Учи руски и български.

„И се оказа, че този език ми хареса повече и зае мястото на руския. Руският е по-перспективен, докато български не е така и ми хареса толкова, и реших, че трябва да продължа с него”, добави Марко.

Последната година от следването си учи в Софийския университет.


"Един от най-мотивираните студенти, изключително много четеше. Направи ми впечатление прекрасният български, на който говори”, каза преподавател в СУ "Св. Климент Охридски” проф. Амелия Личева.

23-годишният младеж има блог, в който пише на български анализи за езика и литературата ни. И дори поправя българите, когато грешат. 

„Хората като пишат, забравят правилата. Като кажеш "апартамента е голям", то не се усеща, но като пишеш "апартамента", а не "апартаментът".

След завършването си миналата година, решава да остане у нас. Сега преподава на българи испански език.

„Винаги се чудят, какво правиш тук. Защо не си в Испания на топло. Има много неща, които ми харесват като зеленината, дори в София”, коментира Марко.

В деня на славянската писменост си пожелава държавата ни да отделя повече пари за училищата зад граница.