Това е художникът, скулптор БОЯН РАЙНОВ (1921-2005) – синът на Николай Райнов и брат на Богомил Райнов. Изложба на негови цветни графики и рисунки, можете да видите в „Галерия-фондация Николай Райнов” на улица „Паренсов” 47 в столицата , която ще продължи до края на август.

През времето на соца се е мълчало за големия творец. Даже брат му, Богомил Райнов не е говорил за него. Боян Райнов е невъзвращенец от 1945 година, когато с жена си Стела Добрева, състудентка от Художествената академия в София , заминават за Париж, за да специализират скулптура. В 1947 година се ражда в Париж дъщеря им Диана-Мария кръстена на двете си баби. Когато четири години по-късно майката с дъщеря си пристигат в България, заради съобщение, че родителите й са зле, на нея не й разрешават да се върне при мъжа си в Париж. Семейството е разделено принудително, а писмата на бащата никога не стигат до Стела и Дияна, поради намесата на Държавна сигурност. Той се води за предател .

Боян Райнов обаче става творец със световна известност. Още през 1963 година той получава Първа награда на Международната изложба на скулптурата в Монте Карло за произведението си „Прегърнатите”. По случай неговата 60 годишнина, Франция издава пощенска марка със скулптурата му „Семейство” . Боян Райнов е водил телевизионно предаване по история на изкуството. На негово име е кръстен площад в Париж, на който стои скулптурата му „Приятели”. Бил е приятел с Пол Елюар, илюстрирал е негови книги, имал е приятелство с Пикасо, с Джакомети. Водил е телевизионно предаване за история на изкуството. За него пише една от най-известните френски изкуствоведки , българката Дора Валие, сестра на Петър Увалиев.

За първи път дъщерята Диана-Мария се среща с баща си в осемдесетте години по време на една обща екскурзия до Париж на софийски творци. Дотогава тя не е излизала от България, но с общия паспорт „минава метър.” Краката й се подкосили, когато Дора Валие уредила среща с баща й в едно кафене, а той пристигнал с бяла риза с българска шевица. След смъртта на баща й в 2005 година, Диана пренася творбите му с камион, а за транспорта и митните такси, заплаща Френският културен институт в София. Тогава за първи път се урежда изложба на големия български скулптор на родна земя. Тъжното е , че нашите лидери улисани в котерийни политически борби, дори не им е дошло наум да поканят твореца докато е бил жив. Творец със световна известност.
Наистина, днес можете да си купите рисунка от изложбата му, без да ходите до Париж, понеже на улица „Паренсов” дъщеря му Диана-Мария грижовно съхранява наследството му на родна земя. Но дали заслужаваме такива творци, за които днес хора на изкуството бият път до София, за да видят работите му.

Силвия СТЕФАНОВА
 

 


Скулпторът Боян Райнов и дъщеря му Диана-Мария, също скулпторка, по време на първата си среща с баща си в Париж в осемдесетте години
 


Диана Райнова

Цветни графики и рисунки от изложбата на Боян Райнов в „Галерия-фондация” Николай Райнов, която може да се види до края на месец август: