Маите са сред легендарните древни народи, обитавали някога Централна Америка. Тяхната цивилизация, процъфтяваща столетия наред, е известна със своите писменост, изкуство, строителство, земеделие. Оказва се обаче, че наред с растенията мезоамериканските племена саотглеждали и консумирали кучета. Това показват изследванията на животински кости, открити в 3000-годишен град, намиращ се на територията на днешна Гватемала.
Проучванията дават основание да се твърди, че около IV век преди Христа маите от древния град Сейбал търгуват с кучета и ги включват в част от своите ритуали.

Анализът е направен върху останките от животински видове като елени, пуйки, тапири, кучета, диви котки. Установено е, че кучетата и някои от другите животни са консумирали царевица, което пък предполага, че вероятно те са били хранени от хора, сочи изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Почти всички кучета, открити в Сейбал, са починали при навършване на 1 година – типична възраст за колене на животни, отглеждани за храна. Това потвърждава и по-стари предположения, че маите са консумирали кучешко месо. Не всички шаровци обаче са използвани за хранене. Според породата си някои от тях са третирани още като работни кучета, компаньони и кучета за лов. Предполага се, че четириногите без козина са отглеждани заради месото, а тези с козина – за останалите цели.




Източник: sanovnik.bg