Стотици жители и гости на Сопот посетиха на 24 май музея-родна къща на Иван Вазов. Десетки изразиха бурно възмущение от факта, че родно издателство пусна на пазара романа „Под игото“ на „шлокавица“.
Директорът на музея Стефан Филчев е категоричен, че това е истинска гавра с паметта на народния поет, съобщава "Монитор". 

От стената на личната си страница във ФБ той публикува общата позиция на музейните работници от музея, където се казва:“Едва ли точно романът "Под игото" с неговите смислови и идеологически звучения, с неговото патриотично зареждащо слово е най-подходящият модел за възпроизвеждане на този масов феномен, наречен "шльокавица". Мислим, че ако Патриархът би бил свидетел на това начинание, той едва ли би прозрял неговия смисъл.По -скоро би отговорил с неговото остро и камшично слово на това безумие. 

Ученици, дошли с преподавателите си научиха от журналисти за „експеримента“, някои знаеха за него от Фейсбук, но смятат, че не това е пътят, по който да бъдат приобщени към литературната класика.

В социалната мрежа десетки родни литератори изразиха предположението, че н стремежа към самореклама някои издатели не след дълго може да посегнат и на други култови произведения като „Немили – недраги“ и „Българският език“.

Хванали се на хоро пред паметника на Вазов на централния градски площад в родния му град младежи с национални носии също отреагираха остро на нелепата публикация. Според тях в опитите си да спечелят повече клиенти издатели стигат до граничещи със скодумието похвати.

Възрастен мъж припомни, че в миналото народно събрание беше направен опит за създаването на специален закон за литературния език, който предизвика взрив от неодобрения заради недообмислените и префърцунени изисквания.