Поклонението пред бележитата оперна певица Христина Ангелакова ще се състои днес от 10.00 часа във фоайето на Софийската опера и балет. Опелото на известното мецосопрано ще е от 12.30 часа в църквата "Света София".
 
Оперната прима си отиде на 73 години. Христина Ангелакова бе една от най-добрите ни оперни певици, мецосопрано, чийто глас е звучал най-големите сцени на планетата. В продължение на десетки години тя разнасяше славата на България по целия свят, съобщава Дарик.
 
Ангелакова е родена в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва средното си образование в Шумен, след което се премества в София и се записва в Българската държавна консерватория (сега -Национална музикална академия „Панчо Владигеров“) в класа на професор Сима Иванова. След завършването си заминава за Италия, където записва специализация в академията „Санта Чечилия“ в Рим. По-късно подписва тригодишен договор с операта La Scala, където са и първите й публични изяви.
 
След редица награди в престижни световни конкурси, тя е поканена да се завърне в България и да пее в Софийската народна опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, но паралелно не спира да гастролира по света. В периода 2001 – 2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 г. е доцент.
 
Христина Ангелакова ще се запомни с блестящи художествени превъплъщения на роли от италианската, руската, френската и българската опера: Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела от "Италианката в Алжир" на Росини, Маделон от "Андре Шение", Графинята и Полина от "Дама Пика", Марфа от "Борис Годунов", Ахросимова от "Война и мир", Дуеня от едноименната опера на Прокофиев, Лукреция от "Поругаването на Лукреция" от Бритън и др. Певицата допринесе много и за популяризирането на български опери като "Хан Крум" от Александър Йосифов, "Хан Аспарух" от Ал. Райчев, "Саламбо" на Веселин Стоянов.
 
Паралелно с дейността си в България, тя направи и авторитетна международна кариера, отвела я до сцените на миланската Ла Скала, Римската опера, "Дойчеопер" – Берлин, Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Болоня, Палермо, Равена, Болшой театър – Москва, Руан, Атина... Концертира из цяла Европа и в страната с авторитетни оркестри, камерни формации и хорове. Христина Ангелакова в първите години на новия XXI век стана първата жена директор на Националната опера и балет. Тя има почетно звание "Комендаторе" на Италианската република за изключителни заслуги към културата на Италия. Има и българско отличие - орден "Св. Св. Кирил и Методий".