Още 15 български творци ще получават държавна пенсия от 700 лева месечно. Паричната награда се дава за изключителни постижения и цялостен принос в културата. Сред творците са актрисите Татяна Лолова и Йорданка Кузманова, певецът Михаил Белчев, преводачът проф. Жени Захариева и живописецът Кеазим Исинов. Решението ще бъде взето утре на първото заседание на парламентарната комисия по култура, предаде БНР.
Държавата трябва да отдели повече средства за културата, заяви председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов тази сутрин по БНТ.

„Ако трябва да правим културна политика, това е много различно. Държавата финансира и подпомага развитието на културата и създава условия за това. Тя повече нищо не обещава. От тук нататък вече, трябва да се отнесем с едно по-сериозно отношение към самия занаят“, каза Рашидов.

Според него, онова, което държавата трябва да прави е да финансира нови проекти, нови спектакли, ново кино, нови книги, нови музеи, галерии.

Един от въпросите, които ще бъдат обсъдени на първото заседание на парламентарната комисия, е именно връчването на 24 май на награди и възнаграждения за заслужили българи.

„Бързаме да се внесе в парламента решение, за да могат да се изплатят пари и големи, известни българи да получат своите възнаграждения“, каза Рашидов.