Името на Димана Латева, която е на 36 години, нашумя не само в Германия, но и в Австрия покрай постановката на операта Дон Жуан от Моцарт  с “Опера Рунд Ум“ на която тя е сценограф.

Премиерата бе в замъка Ротшилд, Вайдхофен,  а после и в  Австрия.   Поради големия успех и интерес, постановката бе поканена на „Вир Зинд Вийн“ Фестивал във Виена, 2018. В момента Димана Латева работи върху декорите и костюмите на операта  "Москва Черемушки" от Дмитрий Шостакович в Държавната Опера  в Хамбург.



Постановката на "Дон Жуан" на едно от осемте места в  различни квартали на Виена

След участия в театри като Държавна Опера Берлин, Комична Опера Берлин, Музикалния Фестивал Залцбург, Държавна Опера Франкфурт,  й възлагат да направи собствени художествени решения на сценография и костюми  за "Бони и Клайд" в  Театър Гийсен, както и за пиесата "Животът макар и кратък" от българския писател Станислав Стратиев в „Бротфабрик”  в Берлин. Тя е особено горда  с успеха си в представлението на  българската пиеса. Авторът   Станислав Стратиев (1941-2000), ( Римска баня” , „Сако от велур”, „Рейс”, „Максималистът” ,  „Балкански синдром”)  e   най-играният роден  драматург в чужбина.



Представяне на операта "Катерина Измайлова" с режисьор и сценограф - българки, които живеят в Германия

За възхождащата сценографка  Димана Латева , следва  оперния фестивал към Баварската Опера в Мюнхен през 2016. Изявите й продължават с "Бяла Роза" от Удо Цимерман в Театър Аугсбург, реж. Солион Конвични 2016г. През лятото на 2017 работи с режисьорката Корина Тецел във Вайкерсхейм за Жюнес Музикал Германия и представлението  "Хензел и Гретел" от Е. Хумпердинк. В началото на тази година заедно с известната  оперна режисьорка Вера Немирова, също българка,  учила и живееща в Германия, двете направиха  постановката на операта "Катерина Измайлова" от Д. Шостакович в Операта в Пловдив.    Да добавим, че оперната режисьорка Вера Немирова е внучка на българския писател Добри Немиров, а неговият син Евгени  Немиров (1916-1981г. ) е неин баща,   известен оперен режисьор,  работил в Русе.

 На фестивала във Виена - „Вир Зинд Вийн“, операта "Дон Жуан" от В.А.Моцарт, отпразнува лятната  си премиера- 2018 г.  Модерната постановка и прочит на старата история, предизвика бурни отзиви. Операта бе  показана на 8 необичайни места в  резлични квартали на Виена – м ежду които Карлсплатц, Пратерсауна, Реактор, Фолкскундемузеум. „Don Giovanni - Wir kriegen dich!” -  „Дон Жуан - ще те спипаме!“ бе мотото на инсценировката. Дон Жуан е представен като неуморим любовник в който жените се влюбват безумно, но днешните жени не са като в миналото –те имат самочувствие и разбирайки слабостите на Дон Жуан се приготвят да му отмъстят.

Ако се отзовете през септември в Хамбург,  посетете в Държавната   опера там , новата постановка  "Москва Черемушки" от Дмитрий Шостакович. Неин сценограф и автор на костюмите е  младата ни  сънародничка Димана Латева, на която пожелаваме попътен вятър.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ