Великден не е само козунаци, яйца, агнешко и зелена салата! Е, той е и това, но освен повод да се видим с роднините на маса, почивните дни около Великден са и чудесен повод за първата ни истински пролетна почивка, а какво са няколко почивни дни без хубава книга, която да им прави компания, пише edna.bg!

Цялото преяждане може да се окаже тежко за стомаха ни, а пък понякога срещите с родата могат да се окажат тежки за психиката. Ето защо е хубаво да имаме нашето лично малко бягство от реалността под формата на интересна книжка, с която да запълним мързеливите великденски следобеди (а защо не и вечери).

Днес ще ви предложа цели 3 интригуващи нови заглавия, които си заслужава да прочетете по време на почивката. Изберете си едно от тях (или пък и трите) и се насладете на няколко безгрижни часа, прекарани с хубава книга в ръка.

"Девети ноември" от Колийн Хувър

В деня, преди да се премести в друг град, Фалън среща Бен – млад талантлив писател. Ненавременно възникналото помежду им привличане ги подтиква да прекарат заедно последния ден на Фалън в Лос Анджелис и нейният наситен със съдбовни преживявания живот се превръща в творческото вдъхновение, което Бен винаги е търсил за своя роман.

На следващия ден всеки от тях продължава да живее своя живот, изпълнен с различни изпитания, но двамата се уговарят да се срещат всяка година, на една и съща дата. До деня, когато Фалън вече не е сигурна дали Бен ѝ казва истината, или е измислил идеална реалност в името на неочакван и драматичен сюжетен обрат.

"Момичето, което четеше в метрото" от Кристин Фере-Фльори

Запиляна в монотонното си ежедневие из парижките улици и страниците на книгите, които чете всеки ден в метрото, Жюлиет прекарва дните си без особено силни емоции. Всеки ден, увита уютно в големия избледняло син шал, изплетен от баба й, Жюлиет се крие зад слънчевите си очила във формата на пеперуда и от време на време хвърля поглед на заобикалящите я в метрото – почти едни и същи лица, повечето четящи като нея, и дори й се струва, че започва да ги опознава по заглавията, които вижда в ръцете им.

Един ден героинята на Фере-Фльори решава да слезе няколко спирки по-рано, за да се разходи из града. Това ненадейно решение я отвежда до прага на странна къща, чиято врата е подпряна с книга, а на табелка има загадъчен надпис: „Книги без ограничения“. Така Жюлиет се озовава сред обществото от хора, които пускат книгите свободни. Те не оставят нищо на случайността – опознават околните и откриват от коя книга имат нужда, за да бъдат щастливи. Жюлиет скоро разбира, че трябва да се научи отново да чете – и книгите, и хората, за да промени изцяло живота си. А дали ще открие щастието?

"Пролетен сняг" от Сара Джио

Сиатъл, 1933 г. 

Самотната майка Вера Рей целува тригодишния си син Даниъл за лека нощ и с неохота тръгва за работа. Не й се иска да го оставя сам, но се налага да поема нощни смени, за да ги издържа. На сутринта – въпреки че е началото на май – земята е покрита с пухкав бял сняг! Капнала от умора след тежката смяна, Вера се прибира и с ужас установява, че синът й е изчезнал. Намира любимата му плюшена играчка навън, но снегът е заличил всички следи...

Сиатъл, 2010 г.

Журналистката Клеър се опитва да се съвземе след спонтанен аборт, който я отдалечава от съпруга й. На сутринта на втори май с изненада открива, че градът е покрит със снежна пелерина. Шефът й възлага да отрази необичайното природно явление – снежна буря през пролетта. Подобна е връхлетяла за пръв път Сиатъл на същия ден преди седемдесет и седем години. Докато се рови из архивите, Клеър попада на неразкритото отвличане на Даниъл Рей.

Тя вярва, че ако разреши случая, ще може да вземе и собствения си живот в ръце. Двете с Вера обаче ще се окажат свързани по неподозиран начин...