Неизвестен досега портрет на цар Фердинанд I се пази в читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново. Черно-бялата фотография е с неизвестен автор, липсва подпис или име на фотографското ателие, както и всякакви обозначителни знаци върху нея. Изображението обаче е заинтригувало местните историци, които тепърва ще проучват историята и автора на снимката, както и кога и къде е правена. 
 


Фотографията ще бъде офицално показана в Деня на Независимостта в старата столица.
 


Портретът, който не е в много добро състояние, е открит по време на ремонтни дейности по реставрацията на театралния салон на читалището през 2000 година по проект „Красива България“. Това сподели Магдалена Костадинова, секретар на читалището, цитирана от в. Труд.
 


„Намерен е в една шахта зад сцената от група работници и е предоставен на нашия архив. Вероятно той е дарен на читалището, но нямаме историческа справка“, разказа Костадинова.
 


В културната институция обаче е експониран в специална галерия на дарителите, редом с още седем портрета на ктитори на културната институция и оригинален фотографски портрет на Фердинанд. Той е в рамка с обков и със собственоръчния му подпис. Ценната реликва е подарена лично от него при посещението му в читалището на 7 ноември 1899 година, заедно 1000 лева дарение за настоятелството. Същата вечер пред княза се е играла пиесата „За короната“.

По думите на Костадинова, с този жест към читалищните дейци, князът изказва своята благодарност затова, че точно тук, в салона на читалище „Надежда“ принц Фердинанд Сакскобурготски е бил избран на 25 април 1887 г. от Третото Велико народно събрание за български княз. На 3 август същата година князът полага клетва пред Третото Велико народно събрание, след което то се саморазпуска.

На 22 септември 1908 година, отново в Търново, заедно с провъзгласяване на независимостта на България в църквата „Свети 40 мъченици“, Фердинанд I е обявен за „цар на Българите“, с което се възстановява титлата на българските монарси от Първото и Второто царство.