По повод на 85-годишнината от рождението на отишлия си наскоро голям български художник Светлин Русев в камерното пространство на галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31 днес ще бъде открита изложба с последните рисунки и скици на Маестрото. Вернисажът ще е от 16 до 20 ч., съобщава „Монитор“.
 
По традиция на рождения си ден 14 юни акад. Светлин Русев всяка година правеше изложба, пазена до последния момент в дълбока тайна. Това се превърна и в празник, който събираше всички почитатели, приятели и колекционери на чаша вино в чест на любимия художник. „През годините изложбите изненада за рождения ден на Светлин ставаха все по-разтърсващи като идеи и неочаквани като реализация. Последната трябваше да бъде автобиография... автобиография, синтезирана в една творба - равносметка на един живот“, обяснява галеристката Гергана Борисова.
 
„...Лyтаx cе в тъpcене на магическия философски камък на мъдpостта, c вечните отговори на живота отсам и живота отвъд; cтигнах до каменна кариера c кървавите следи на време, тpyд и мъка. Повярвах, че cъм намерил пътя – илюзия!!! Защо е път, ако не води към xpама?!" – недоумяваше старицата от онзи филм...“ („Покаяние“ на Тенгиз Абуладзе – б.р.), написа Маестрото дни преди смъртта си.
 
Камъните останаха незавършени, но рисунките са при нас, мощни и въздействащи като самия Светлин, казва Гергана Борисова. Изложбата в „Арте“ ще продължи само от 14 до 16 юни. От мениджмънта на галерията благодарят на художника Стефан Марков, чиято експозиция прекъсва за 3 дни, за да бъде почетена паметта на акад. Светлин Русев.
 
Събитието се провежда едновременно с това в СГХГ, където днес юни ще бъдат изложени постери със снимки на каменната композиция, която Маестрото искаше да постави до самата галерия.