Ян Енглерт – известният полски актьор, режисьор и преподавател, идва отново в България на 23 март. Той ще бъде удостоен с почетното звание Doctor honoris causa на НАТФИЗ. След тържествената церемония легендарният поляк ще изнесе майсторски клас за студенти, специалисти и журналисти, пише "Труд".

Енглерт е сред фаворитите на родната публика още от 70-те, когато изиграва отец Ередия в култовия филм на Въло Радев “Осъдени души” по романа на Димитър Димов. Тогава в него се влюби цяла България, а ролята му и днес продължава да вълнува. Всъщност, полякът идва у нас месец преди посещението на папа Франциск, който пристига в София за Гергьовден. И така – „От Полша – с любов!”.

Истинската любов съществува и разтърсващата история на тази чернокожа жена без ръце и крака е доказателство за това! (СНИМКИ)

За българите полският актьор Ян Енглерт винагище си остане отец Ередия. Образът, който той изигра в един от най-хубавите български филми “Осъдени души”. През 1975 година режисьорът Въло Радев заснема историята за невъзможната любов на английската аристократка Фани Хорн и йезуитския монах Рикардо Ередия.