"Никога не съм имала куража да изрека публично, че съм бисексуална. Досега се страхувах от стигмата, присмеха и омразата, но никой не трябва да мълчи от страх, заради последствията" − сподели турската писателка Елиф Шафак в интервю за TED Talks.

"Като писатели, ние винаги преследваме истории. Но също се интересуваме от мълчанията. Нещата, за които не можем да говорим. Политическите табута, културните табута... Интересуваме се от нашите собствени мълчания", допълни още тя.

Елиф Шафак е най-четената авторка в Турция. Тя има издадени 15 книги, 10 от които са романи. Най-популярната писателка в южната ни съседка пише на турски и на английски език, книгите ѝ са публикувани на 48 езика и са спечелили множество награди. В творбите си авторката често защитава правата на ЛГБТ обществото, но за пръв път говори за собствената си сексуална ориентация.

45-годишната писателка е известна у нас с романите си "Чест", "Любов", "Дворецът на бълхите", "Черно мляко", "Копелето на Истанбул". Тя е автор и на множество политически коментари за издания в Европа и САЩ.

Елиф Шафак е съпруга на журналиста Еюп Джан, с когото имат две деца. След признанието ѝ турските медии припомнят корицата на романа "Искендер", където тя позира като мъж.



Източник: avtora.com