В австрийския град Линц са намерили изгубената рисунка на Густав Климт "Две лежащи фигури". Картината е едно от четирите творби на Климт и колегата му пионер на виенския модернизъм Егон Шиле. Рисунката е била в центъра на изтекла съдебна битка между града и наследниците на художника и колекционера Олга Йаегер.
Работата на художниците през 1951 г. е прехвърлена за временно съхранение в градския музей на модерното изкуство (сега - музеят "Lentos"). През 2006-та година колекционерката пожелава обратно творбата, но тя не е намерена, Оказва се, че през цялото това време рисунката е била съхранявана от бившата секретарка на музея. През декември 2017 г. жената умира, завещавайки рисунката на града.



Находката ще бъде представена на изложба посветена на работите на Шиле и Климт, която ще отвори врати на 15 февруари в музея "Лентос".

От март до май тази рисунка ще бъде включена в една от десетките изложби, организирани в Австрия за отбелязване на стогодишнината от смъртта на художниците.

След завършването на изложбите рисунката ще бъде прехвърлена отното на законните собственици. Те ще трябва да върнат на музея парите, които са били изплатени през 2006 г. за загубата на творбата.