Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати своите искрени съболезнования до семейството, близките и приятелите на Николай Петев, съобщиха от правителствената информационна служба. Съболезнования на опечаленото семейство изпратиха президентът Росен Плевнелиев и министърт на културата д-р Петър Стоянович.
„Споделям покрусата ви от непрежалимата загуба и съзнавам, че думите не могат да ви дадат утеха в този тежък момент“, се посочва в съболезнователния адрес на премиера. Министър-председателят изразява своята признателност за труда и таланта, които Николай Петев посвети на развитието на българската култура.

„Вярвам, че творчеството му ще пренесе през времето енергията, с която отстояваше достойнствата на родината и ще вдъхновява бъдещите писатели и поети. Съзнавайки своя дълг към обществото, авторът на „17 есета против този свят” ни показа колко е важно да се борим с недостатъците на настоящето, за да променим към по- добро утрешния ден – не само за себе си, а и за следващите поколения. Николай Петев ще остане „Тук във времето“ със своите „Поезия и позиция“, защото „Зад завесата на политическия театър“ винаги ще е „Фарът и неговия пазач“, които ще ни питат „Не ме ли помниш“. В трудните времена, каквито безспорно са днешните, когато хората имат нужда от перспектива, Николай Петев ни учеше, че винаги има един фар, който както нищо друго, носи надежда. И трябва да знаем, че в оня миг, когато е най-тъмно, той ей сега ще светне“, се посочва още в съболезнователния адрес на министър-председателя. Премиерът Орешарски изразява своята убеденост, че Николай Петев ще има специално място в сърцата на много българи.

“Разделяме се с дългогодишния председател на Съюза на българските писатели, само месец след като отбелязахме забележителния 100-годишен юбилей на една от най-важните творчески организации в страната. Вярвам, че със своя талант и активна работа Николай Петев зае достойно място сред онези светли умове на България, свързали живота и творчеството си с дейността на Съюза”, пише държавният глава. Ще го запомним преди всичко като човек на духа и словото, оставил ярка диря в сърцата на мнозина”, се казва още в съболезнователното писмо на президента Росен Плевнелиев до близките на Николай Петев.

В съболезнователния адрес на министър Стоянович до семейството и близките на писателя Николай Петев са казва: „Уважаемо опечалено семейство, скъпи близки! С дълбока скръб научих за кончината на една от най-активните личности в българския културен живот, на писателя, публициста и общественика Николай Петев. Напусна ни един достоен българин и творец, чийто неподправен талант отдавна му отреди полагащото му се място сред най-добрите постижения на съвременната българска литература. Автор на многобройни публикации в литературния и периодичен печат, на много книги, сборници с есета и публицистика, на смели и остри литературно-критически статии, той се открояваше и със своята активна гражданска позиция, която отстояваше като председател в продължение на три мандата на Съюза на българските писатели и като народен представител в 42-о НС, където бе избран за заместник-председател на Комисия по културата и медиите. Като главен редактор на легендарното списание „Родна реч” през първата половина на 80-те години, а по-късно и като директор на издателство „Народна младеж” и на издателска къща „Христо Ботев”, Николай Петев съумя да открие и да насърчи в първите им стъпки в света на литературата десетки млади таланти и дарования. Той остави дълбока следа в българската словесност и култура, като за своите заслуги към духовността получи и редица престижни наши и чужди литературни и държавни награди.