От няколко дни всички говорят за Маргарита Занеф - българката, която от години живее в Австралия, а след смъртта си дари близо 2 милиона лева на Националната художествена галерия в София. Оказа се, че никой не е очаквал този жест.

Преди дни БЛИЦ показа на читателите си в какъв лукс е живеела Маргарита. Какво обаче знаем за Занеф и за какво ще се използват тези средства в годината, когато галерията празнува своята 70-а годишнина?

„Това беше изненада за нас, съвсем неочаквано. Досега такова нещо не ни се е случвало. Това е най-голямото парично дарение, което Националната галерия получава в своята 70-годишна история”, каза в сутрешния блок на Нова телевизия Слава Иванова, директор на галерията.

„За дарителката първоначално знаехме само това, което получихме като сведения от писмото на адвоката й. Това, че завещанието е направено през 2008 г., че през 2016-а тя е починала на 95 години. С това се ограничаваше официалната информация. Малко по малко започнахме да добавяме нови щрихи към този загадъчен за нас портрет. Вече знаем, че през далечната 1960 г. г-жа Занеф, или Маргарита Цанева, имигрира от България заедно със съпруга и сина си. Заминават за Австралия, където се установяват. През 1963 г. купуват единия от двата имота – интересен апартамент, по чиито стени има много изкуство”, разказа Слава Иванова.

„През 2000-а година тя се е връщала в България, била е ценител на изкуството. Срещала се е с близки и познати. От този момент нататък не е прекъсвала връзката със страната ни”, допълни още Иванова.  

„Смятам, че тя ще бъде доволна от решението ни да използваме тези пари изцяло за попълване на колекцията ни с нови произведения на изкуството. Това е най-добрият начин, за да покажем, че оценяваме жеста й. Чрез изкуството ние ще оставим трайна следа за това, което прави за нас. Така нейната памет и името й ще останат живи”, поясни директорът на Националната галерия.