Режисьорът Николай Волев отново насочи прожекторите към себе си с автобиографичната си книга „Девствената проститутка“. Тя има 400 страници от един живот. Сред тях са връзките с Държавна сигурност, напускането на България по времето на комунизма, завръщането, снимането на филми като „Маргарит и Маргарита”, „Двойникът”, „Господин за един ден” и „Да обичаш на инат”. Волев разказва и за големите си любови, сред които е и актрисата Йорданка Кузманова.
„Истината е, че аз не съм бил ченге. Няма скелети в гардероба ми”, заяви легендарният режисьор пред Нова телевизия.
 
„Аз от 5-годишен започвам да уча английски. И когато почвам да следвам архитектура, аз се заемам през лятото с професия, която е доходоносна – екскурзовод. В началото изобщо не предполагах, че на всички екскурзоводи, които общуват със западни туристи, те са длъжни да им поискат уверение, че ще докладват, ако видят някакви неблагонамерени към социалистическата ни родина агенти. И аз си казвам, че това е разумно, нормално и, да, ако има такива, аз ще ви съобщя. И тъй като аз не срещнах нито един такъв, намек нямаше за такова нещо, аз нищо не съобщих. От което те се вбесиха, защото те не можеха да повярват“, разказа той.
 
„Аз не знам къде е това „Развигор“. Никога не съм ходил и не знам къде е“, добави той.
 
Той казва, че след бягството си от България и завръщането си по време на комунизма на косъм се е отървал от тежка присъда.
 
„Страхът от смъртта е най-унизителното нещо. Щастлив съм, че никога не съм го изпитвал”, споделя още Волев около година, след като е опериран от тумор на белия дроб.
 
Режисьорът говори и за любовта. И казва, че има разлика между истинските и мимолетните връзки.
 
За любовта си с Йорданка Кузманова той казва, че е била много силна. „Моите влюбвания всички са силни. Буреносните връзки са преди брака ми с Доротея“, сподели той. Режисьорът обясни и какво е сложило край на връзката му с Кузманова: „Просто то си изживя живота. Изчерпа се. Любовта има това свойство да започва и да свършва, както и животът.

„Сега е времето на ментетата в любовта”, категоричен е Волев.
 
По отношение на работата си той споделя виждането на колегата си Франсис Форд Копола, че е много лесно един режисьор да се помисли за Господ.