Диалект ли е македонският език на българския - отговорът е работа на лингвистите, но очевидно между нас и македонците няма нужда от превод. Това заяви в предаването "Денят на живо" по Канал 3 доц. д-р Наум Кайчев.
"България и Македония ще вървят заедно занапред. Това е плод на дългогодишна работа. Ще има поправки на учебниците в Македония, но ние, българите, трябва да знаем повече за нашата съседка", допълни доц. Кайчев.

"Зоран Заев направи нещо безпрецедентно в двустранните отношения между България и Македония, негативните реакции са нормални", заяви от своя страна  дипломатът Боби Бобев.  

Според него има надежда за различен завой в българо-македонските отношения.  

"Не трябва да забравяме, че македонският премиер Зоран Заев ще проведе управлението си е некомфортна обстановка, няма да има синхрон с президентската институция. Заев го очаква както политически натиск - от опозицията, така и уличен", коментира Бобев.

По думите му Европейският съюз е направил грешка по отношение на Западните Балкани.

"Западните Балкани обаче се нуждаят икономически от ЕС, тъй като получават милиарди. Рано или късно отношенията България-Македония трябва да бъдат преразгледани", каза още Боби Бобев.