Любимият на милиардера Стив Коен художник Рой Лихтенщайн вдъхнови красива българка за поп арт шедьоври, които показа в галерия "Нирвана". Провокативните платна в типичния стил на Лихтенщайн, чиято картина наскоро бе купена от Коен за 165 милиона долара, приковаха вниманието на елитната публика в арт пространството на колекционера Ники Младжов.

Изложбата на младата художничка Моника Тошева бе открита от проф. Любомир Стойков, който разказа с какво вълнение навремето пристъпвал прага на музея "Метрополитън", чийто член е вече от години. Проф. Стойков, който е преподавател в Художествената академия, представи красивата Моника, чиито картини притежават пилотът от Формула 1 Кими Райконен и милиардерът сър Ричард Брансън. 



"Ние, колекционерите, вече сме спокойни, че младите художници има с какво да ни зарадват", сподели собственикът на галерия "Нирвана" Ники Младжов, който подава ръка на млади таланти и дава шанс да се изявят в галерията, известна с изложби на доказани български майстори. Платната на Моника Тошева привлякоха вниманието и на колекционерите д-р Колю Бянов и Боян Радев.
"Странна изложба с още по-странно заглавие! Картината не е това, което изглежда - отвъд привидността, отвъд мотото, е неизвестното и необяснимо тайнство на произведението. Да се надяваме, че като добър стрелец Моника Тошева е уцелила своя зрител в сърцето", споделя акад. Светлин Русев, който знае, че художничката е признат майстор на стрелба по мишени и цели винаги десетката.



"Изложбата се нарича "Мото" заради историческата препратка към традицията на Националната художествена академия за създаване на платна на тази тема. Както разбирате, това са и инициалите на Моника Тошева", поясни Людмил Веселинов, доктор по изкуствознание и изобразително изкуство.

Освен поп арт платната в залите на "Нирвана" младото дарование предлага на ценителите да се разходят по хълмовете на Тоскана и да се разтопят от италианския сладолед, който озарява стените на галерията, да се насладят на горещи тела във фитнеса и да усетят тръпката от уцелването на мишени.



Бизнесдамата Мая Косева се появи в слънчев тоалет с модерни аксесоари и дълго остана пред поп арт платната на Моника. Художникът Петър Пиронков - син на Енчо Пиронков, скулпторите Кунка Димитрова и Валентин Старчев, тв водещият Ники Кънчев, писателката Таня Тонева-Танна, светският лъв Евгени Минчев, художничката Теодора Величкова-Теа и колегите й Николай Янакиев и Чавдар Петров с интерес разгледаха пейзажите от Сиена, Рим, Флоренция, Сан Джиминиано, Питилиано и Кастилионе дела Пеская. 
Част от платната на красавицата, която скоро ще защитава докторска дисертация в НХА, бяха откупени веднага след откриването на изложбата.