Днес от 18 часа  в Софийска градска художествена галерия” ул. „Гурко” 1 се открива  голяма изложба „Свян и страсти” с непоказвани творби на Илия Бешков.  В експозицията са включени и избраните преди 60 години за френско издателство голи тела на именития ни художник и мислител
 
Софийска градска художествена галерия и издателство „Изток-Запад” са си подали ръка за едно голямо културно събитие. Албумът „С рисунката правя човеци” със 180 рисунки -  повечето непоказвани от Илия Бешков и оригиналите им,  разположени в обновения салон на втория етаж на галерията ни представят различен аспект от  колосалното творчество на художника, който се родее с най-големите световни художници.

Рисунки на Бешков навремето са стъписали   със своята еротика онези, които са успяли да ги видят.  Самият му учител Александър Божинов, когато е разлистил  някои от тях е изрекъл:

„Едно само не можах да разбера като разглеждах неговите скици и рисунки – откъде накъде той нахълта в тая еротична атмосфера, която е показана в много от рисунките му.”

Днес едва ли можеш да изненадаш някого с еротика.  Дали!?
Красива или грозна е голотата? Къде е истината и къде фалша?
Душата или тялото? Изкушение или  невинност?
Греховната плът или ангелската непорочност?

Това са философските въпроси в картините на художника.
Както и  отговорите в неговите написани разсъждения, неведнъж публикувани през годините в изданията на книгата  „Словото на Бешков”.

Бешков започва да рисува  неистово рисунките си от семейния бит, от кръчмите, шантаните, семейната спалня, греховните плътски попълзновения, дяволският грях, платената любов, пороците, след като вездесъщата Цензура спира прогресивния печат и Бешков няма къде да публикува безпощадните си политически карикатури.  Самият той казва пред Богомил Райнов:
„Първият ми най-продуктивен период в рисунките почна след 19 май 1934 година понеже спряха всички леви издания. Тогава натрупах всички тези неща, които се появиха в изложбата ми /Бешков прави една единствена изложба през 1937 г/ или бяха публикувани в албума.  / издание на Т.Ф.Чипев с предговор от Никола Мавродинов/
Сегашният издаден албум от изд. ИЗТОК-ЗАПАД има интересна предистория.

 60 от включените рисунки в него е трябвало да се появят в шейсетте години на миналия век в Париж. Първият албум на Илия Бешков във Франция „Portrait de Ilia Beshkov”  излиза в специална серия на световни творци в 1960 година в 200 броя, предназначени само за абонати. Издател е  д-р Манюел Брюкер с предговор от Жорж Бесон и словесен портрет от Богомил Райнов.  По това време Богомил Райнов е културно аташе в посолството ни. Прави невероятни усилия за популяризиране на българската култура в обстановка на  политическа конфронтация, недоверие и шпиономания.  Първият пробив е с автентичен фолклор, когато ансамбълът на Филип Кутев  успешно  гостува в Париж  Пак  Богомил Райнов успява да включи български филм в кинофестивала в Кан.

След първия албум на Бешков, отпечатан в Париж, Богомил Райнов  се договаря за втори, голям албум на Илия Бешков с издателство „Серкл д`Ар” и за целта в София пристига лично директорът Шарл Фелд, за да подбере рисунките. Спира се на 60 творби, главно голи тела.  Направени са негативи и пробни отпечатъци. Трябвало е от българска страна да се дадат две хиляди лева, но поради тромава администрация в добавка с политическа враждебност и недоверие, понеже всеки пристигнал от Запад е „шпионин” , работата се протаква и пари не се осигуряват. Богомил Райнов се прибира от Франция,  проектът остава неосъществен.  Именно тези 60 негатива са открити едва тази година в архива на семейство Бешкови.

Те стават основата за настоящата изложба и албумът  на изд. „Изток-Запад”. Към тях са добавени още десетки рисунки  издирени в музеи и колекции, за да покажат друг аспект от колосалното творчество на българския творец и мислител, който се родее с най-големите световни художници. 

Всичко това е показано в Софийска градска художествена галерия, където се продава и албума на Бешков с добра   отстъпка от цената.  Изложбата „Свян и страсти” е наистина едно голямо културно събитие.