Над 7500 участници ще дефилират на 28 международен фестивал „Сурва“ в Перник, който се открива на 25 януари. Това стана ясно по време на пресконференция в София, на която от общината представиха подробности за програмата на тридневния форум, съобщава БГНЕС. Фестивалът е под патронажа на Министерство на културата.

Тази година са се записали над 600 души повече. Ще има представители на 40 общини от 17 области. Началото на състезателните дефилета е на 26 януари от 10:00, които ще продължат и на 27 януари.

В първия ден на фестивала ще се проведе международен научен форум „Делниците и маските“. Среща са потвърдили изтъкнати културни антрополози, историци от България, Литва, Македония и Сърбия.

Направена е творческа забавачница и място за изработване на маски. През деня за любителите на традиционната българска храна ще има кулинарни демонстрации. Вечерта приключва с факелно шествие. Официалното закриване е на 27 януари от 18:00 часа.

„Този любим за страната ни обичай е част от културното нематериално наследство на ЮНЕСКО. По-важното е, че е вписан в сърцата на поколения българи. Празникът ни напомня на древните ритуали на гонене на злите духове чрез маски и огън в момент на важен жизнен преход”, отбеляза заместник-министърът на културата Румен Димитров.

„Фестивалът „Сурва“ е познат и по света. Показахме го с фотоизложба на 19 януари в българския културен център „Магура“ в Чикаго. Изложбата ще бъде и на други места по света. Там, където има българи, там е и България”, каза кметът на Перник Вяра Церовска.

„Много се надяваме всичко запазено като традиции и обичаи на международната конференция обичаят „Сурва“ да бъде пречупен през академичния поглед”, заяви директорът на Регионалния исторически музей в Перник Венцислава Крумова.