Доброволци от сдружение „Българската история” се занимава със съхраняването и популяризирането на историята ни чрез клипове и филми, посветени на бележити лица и големи битки. Представителите изнасят и уроци по родолюбие в училищата.

„Стремим се това, което правим да е атрактивно за младите хора. Част сме от една дигитална ера и трябва да се стремим да представяме нещата по модерен начин. Всъщност българинът се интересува от историята ни. Понякога обаче си позволяваме да тълкуваме дадени събития повърхностно. Нашата цел е да покажем една обективна светлина на миналото ни”, заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" Марио Мишев  от сдружение "Българска история". Според него трябва да помогнем на учениците не просто да назубрят историята, а да я почувстват.

Колегата му Иван Кънчев  допълни, че идеята е дошла още преди 5 години от техен учител, който се е стремял да преподава материала по достъпен начин за децата. „Преподавали сме уроци по родолюбие в над 300 училища. В рамките на учебния час пускаме въпросните видеа на децата”, допълни Марио Мишев.