Археологически екип на Националния исторически музей приключи разкопките за сезона на късноантичната и средновековна крепост в местността Балък дере до ивайловградското село Хухла, известна в региона и под името Родостица. През ХI-XII в. византийският император Алексий Комнин (1081-1118) преустройва само залата на сградата и я използва като база във войната с норманите.
Проучванията под ръководството на Ивайло Кънев и Маргарита Попова на уникална по своята големина сграда, на която специалистите се натъкват още през 2013 г., ще продължат идния сезон с финансовите ресурси на НИМ и пълната подкрепа на Община Ивайловград до цялостното разкриване на този паметник на културата без аналог досега, съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров. След това ще се предприемат мерки за неговото подобаващо експониране и социализиране, пише в. Монитор.

Още в началото на разкопките се установява, че археолозите са попаднали на забележителна по своите размери сграда, чиито помещения имат дебелина на зидовете 0,9 метра и са съхранени до 2,40 метра на височина, измазани са отвътре с фин бял хоросан и са застлани с добре обработени плочи. На юг от сградата се очертава „голям двор” с ширина 15 метра, който подобно на помещенията е покрит с плочник. Важни за проучванията се оказват резултатите от предишния и този археологически сезон, които установяват, че „големият двор” всъщност е обширна зала – част от представителна сграда, която е претърпяла няколко реконструкции. Окончателните размери на целия комплекс все още се доизясняват, защото не е разкрита цялата дължина на сградата. До този момент са проучени 35 метра от нея на дължина и 15 метра в ширина.

Най-значимото откритие е от 2014 г., когато археолозите намират колективна монетна находка от билонови (сплав от злато и сребро) монети на византийския император Алексий Комнин.

При археологическите разкопки са извадени на бял свят още мраморни колони, части от мраморна облицовка, предмети на бита, коланни апликации, множество монети, фрагменти от църковна утвар – общо около 400 експоната (само от сградата), които могат да се видят във витрините на НИМ в София и в Общинския исторически музей в Ивайловград.

Какви функции е изпълнявала и на кого е принадлежала представителната сграда засега остава неизвестно. Фактите сочат, че тя е построена в началото на VI в. и е унищожена от славяни и авари през първата половина на VII в.