Свети Илия е единственият пророк от Стария завет, който се почита и днес. Това каза Илия Вълев, етнолог от Регионален исторически музей-Велико Търново, предава агенция "Фокус".
Той отбеляза, че образът на светеца е значително фолклоризиран. Според народните вярвания той е покровител на летните стихии – гръмотевиците и градушките. Затова той е особено почитан от българите, като земеделски народ. „Хем трябва да има влага за посевите, хем и градушката е опасно явление, което може да унищожи реколтата. Светията е покровител на тези стихии и именно затова е особено тачен от българите“, посочи Вълев. По думите му Св. Илия е най-значимият светия, почитан през лятото и това не е случайно, тъй като според Библията Св. пророк Илия не е претърпял смърт, а е отнесен в Небесното царство жив.

Илия Вълев припомни, че в днешния ден на жените е забранена домашна работа – да се пере, да се мете, да се плете. На мъжете също не се позволява да извършват каквато и да било стопанска дейност на полето, тъй като светията може да се разсърди. Вярва се, че ако не се пренесе курбан, Свети Илия сам щял да си вземе жертва. Поради тази причина е забранено влизането в морето. „Тук можем да обясним това народно поверие с факта, че по това време на годината морето си сменя течението и има доста мъртви вълнения. Тоест, трябва да сме внимателни, когато влизаме тези дни в морето“, допълни Илия Вълев.