До девет часа тази вечер, можете да докоснете Богинята на късмета.
Къде?
На улица „Шипка” 23 в галерия А+.  Открива се изложбата на гръцката художничка с български произход Маргарита Радева, която ще може да се разглежда до 15 септември.



Темата е „Късметът и Щастието”. Малката експозиция включва освен живопис и графика  и пластики от теракот. Те претворяват

Богинята на късмета: Според гръцката легенда ТЯ е с вързани очи, не знае къде отива и при кого отива . Гологлава е и има  един малък кичур на главата си. Ако успееш да я видиш, трябва да я хванеш за кичура коса и тогава ще се сбъдне твоето желание.  Затова тя често се изплъзва на повечето хора и тези, които успяват да я хванат са малко на брой.

В подбраната  експозиция  единият образ на Богинята на късмета е представен според гръцката легенда,  с превързани очи и малък перчем коса.  Вторият образ на  Богинята на късмета е  жена с корона във вид на крепостна стена- полиохни – защото това е късметът на първия организиран град в Европа, намиращ се на остров Лемнос. Третата богиня  е с коси от житни класове и представлява плодородието. Ето така всеки може да си избере образът на Богинята, която да докосне и да се сбъдне желанието му.

-Как е в Гърция пазарът на изкуството?
-Не се отличава драстично нито от тукашния, нито от европейският  пазар. Има дни в които вървят продажбите, има и дни в които е застой. Но кризата си казва думата както навсякъде.

-Вие успявате ли да се издържате с рисуване,  със създаване на пластики?
-Аз не се издържам от картините си. Имам от дълги години в Атина своя школа за художество. Нарича се Микеланджело – на имената на моите двама сина- Михаил и Ангел. Просто съвпадение.  Извоювах си с постоянство и труд име на школата и учениците ми са от всички възрасти. Изучават се графика, акварел, живопис, пластика...Идват и деца и ученици и хора с професии. Особено са активни хоратан в пенсионна възраст, защото ненадейно откриват радостта да правят изкуство. Това е потребно на душата, потребно е на радостта да живееш, на радостта да твориш.

-Научих, че вие сте сред организаторите на Съвременна Балканска галерия за изкуство на остров Лемнос?
- Преди десетина години няколко души се събрахме и решихме да поканим художници от всички балкански страни да участват в пленер на красивия остров Лемнос. Така след първите два пленера, имахме вече чудесна експозиция. По нататък се намериха спонсори от цялата гръцка област Кондиас, амбицираха се,  купиха една стара триетажна къща и след ремонт тя се превърна в чудесна нова галерия за съвременно балканско изкуство. От българска страна  участваха досега Андрей Даниел,  Светлин Русев и Лиляна Русева,  Пеньо Пенев от Търново, Пламен Легкоступ от Великотърновския университет .
Ще добавя, че Светлин Русев подари 17 картини от личната си сбирка за Балканския музей на съвременното изкуство. Мисля, че всяка идея може да се осъществи, стига хората да знаят, че няма нищо по-голямо от изкуството което умее да вдъхновява човешката душа и сърце.

Савка ЧОЛАКОВА, Блиц


Художничката Маргарита Радева сред приятели на последната си изложба в Гръцкия Музея на Балканското изкуство преди месец





Красивите багри надничат от картините на художници от Гърция, Турция, България, Сърбия, Румъния, Албания, които са част от картините на Балканския музей на изкуството на остров Лемнос