Ако погледнете Лили Димкова, която подреди юбилейна изложба на третия етаж на столичната ул. „Шипка” 6, ще си кажете както казва тя : „Може тялото и лицето да се променят, да остаряват, но човек вътрешно не остарява”.
От утре 30 май, от 18 ч. изложбата й ще бъде открита.

- Тази юбилейна изложба ми е много свидна, защото е посветена на Учителя, на Петър Дънов! Освен че ставам на 85 години, аз броя и още един юбилей. Моят нов период на рисуване, който е такъв от 50 години насам. Когато бях на 35  г. ми се даде свише този начин на работа, който следвам до днес в творбите си.  До тогава аз бях работила като художник в киното, в театъра, бях и в издателство „Наука и изкуство”. Но след тази превратна за живота ми  година, аз напуснах всичко и започнах да рисувам портрети, пейзажи „Заветът на цветните лъчи на светлината” на Учителя.

Вече толкова години работя с маслени пастели, защото те най-добре се доближават  до идеите и мислите ми. В тази изложба имам много портрети на  големите духовни водачи на България – от Орфей, Боян Магът, Паисий, до Левски и Ботев,  от  свети Иван Рилски, светите Кирил и Методий, до Йоан Кукузел , Учителят Дънов, Патриарх Евтимий. Нарисувала съм и най-близките на сърцето ми -  баща ми, майка ми, братята ми.

- Знам, че спазвате всички бащини  - Петър Димкови съвети, научени в семейството ви още от детството?
Нима мога да не ги спазвам, след като те са попили в душата ми, научили са ме на важни уроци за живеене. Да вършиш онова, което не нарянява  околните, да не се гневиш, защото натрупва отрови в теб самия, да не завиждаш и злословиш, да се обличаш в светли дрехи, все много важни неща за здравето на всеки човек.


- В колко цикли са подредени картините ви?
Това са  „Заветите на цветните лъчи на светлината” на Учителя Дънов, Седемте рилски езера,  Духовните водачи,  Шестата раса,  Богомилите, Пейзажи от красивата ни българска природа, - всичко това, което и днес вълнува сърцето ми, изпълва душата ми с радост , величие,  покой, светлина.

Савка ЧОЛАКОВА БЛИЦ