Неизвестна до момента църква, която не е фигурирала в плановете на средновековния град Червен, откриха археолозите от Регионалния исторически музей-Русе. Това е 16-ият храм на територията на митрополитския център от времето на Второто българско царство, като досега бяха проучени 2 митрополитски и 13 енорийски църкви. Църквата е от периода на 14-и век и е разположена от едната страна на крепостната порта с ширина от 6 метра и вероятна дължина – 13 метра. Размерите и начинът на градеж я отвеждат сред най-представителните храмове на територията на средновековния град, уточнява БГНЕС. 
От северната страна на църковната постройка, както и в нейната вътрешност се разкриват четири гробни камери. Разкрити са множество фрагменти от стенописи в разнообразни цветови нюанси, които някога са украсявали стените на постройката. 

Първоначално данните са били, че на това място има крепостна стена с кулоподобно съоръжение, разказаха археолозите Светлана Великова и Стоян Йорданов. 

„До този момент от църковната сграда сме открили входа, нейната притворна част и част от основното помещение на църквата, което се нарича наос. Стенописите представят разнообразни цветови решения, като в повечето случаи засега имаме графични изображения и флорални мотиви. Последните дни открихме и стенописи, които имат графити по тях, но специалисти ще ни кажат повече за надписите. Друго интересно всъщност това са конструктивните решения, които средновековните майстори е трябвало да вземат, тъй като имаме естествена денивелация на терена. Можем да видим на място как в тази входна част те са внедрили скалата в самата сграда, имаме изсечени стъпала и са използвали скалата за подова настилка“, разказва Светлана Великова. 

Стоян Йорданов обясни, че до момента само в 3-4 църкви от всички 16 има открити стенописи, а с повече късмет може да се окаже, че ще се покаже и името на църквата. В тазгодишните разкопки отново участват студенти от Великобритания и български доброволци.