Близки, приятели и колеги се простиха с един от най-големите български историци - професор Дойно Дойнов, който почина в събота. Той посвети голяма част от живота си на изучаване на живота и делото на Апостола на Свободата Васил Левски.
Като председател на общобългарския комитет „Васил Левски“ професор Дойнов се превърна в обединителна фигура, която даваше сили, енергии и идеи да пази делото на Апостола. Една от ученичките и последовател на делото на професор Дойнов - професор Нина Дюлгерова, сподели: „Гордея се, че през целия си живот успях да се уча, както от слабостите му, така и от достойнствата му и остави за всички, за нас едно богатство, едни идеи“.

Професор Дойнов се превърна в истински Апостол на събиране, издаване и разпространение на важни документи от българското минало, с които се опитваше да възпитава бъдещите поколения в преклонение пред българската памет и подвига на българските възрожденци и патриоти, припомни историкът акад. Константин Косев.

Ботьо Ботев, един от радетелите за съхраняване на българската история и председател на фондация „Христо Ботев“, също почете паметта на големия учен и родолюбец. „20 години имахме съвместни прояви в двете патриотични организации. Много ще ми липсва“, каза той.

Министърът на културата Петър Стоянович, който е и потомък на бележити личности от Българското възраждане, също изказа своите съболезнования. „Това, което той оставя като историк, като колега, е много повече от всичко онова, с което днес се прощаваме. С този светъл спомен ще живея много повече, отколкото с мъката на днешното прощаване с него“, сподели министърът.