Бургас се сбогува с един от най-гениалните художници на нашето време Стоян Цанев. „Европеецът в родната живопис” си отиде на 72-годишна възраст. Творецът от години се бореше с тежко онкологично заболяване. Заради това и днес ковчегът му бе затворен, а след поклонението, което започна в 12 ч. в Гробищния парк, Цанев ще бъде кремиран, пише "Флагман".

Да кажат последно сбогом на великия художник, прославил Бургас и България по света, дойдоха кметът на Бургас Димитър Николов, депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата – голям приятел на Стоян Цанев Вежди Рашидов, народният избраник Диана Саватева, множество популярни български художници, сред които Стоимен Стоилов, Милко Божков, актьорът Досьо Досев, проф. Емил Попов, Георги Динев, Митко Иванов, Руси Куртлаков и др.
Цанев бе известен сред творците в цялата страна с прозвището Нанкиса. Платната му са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска галерия, както и на музейни и частни колекции по цял свят. Цанев е почетен гражданин на Бургас.

 

 

 

 

 



Семейството на Стоян Цанев се сбогува с него
Днес дъщеря му – Боряна, предаде и последните му думи: „Не ме ожалвайте! Щом не мога да работя, за мен това не е живот”, казал големият Стоян Цанев на най-близките си часове преди да издъхне.
Кметът Димитър Николов го определи като един гениален творец, който оставя огромно и значимо наследство зад гърба си.