Очевидно София не случайно носи титлата „Творчески град на киното”. Тази титла явно не е някакъв реверанс от ЮНЕСКО, нито пък своего рода културна реклама. Доказаха го за пореден път както изпълнената до краен предел зала 1 при откриването в НДК на 31-ото издание на „Киномания”, така и очертаващият се отново голям интерес към този най-стар международен филмов фестивал у нас.

Радостно е, че за пореден път „Киномания” стартира с български филм – „Безкрайната градина” на режисьора Галин Стоев. Организаторите на фестивала от НДК и Столична община гласуваха пълно и оказа се, заслужено доверие на дебютната творба в „седмото изкуство” на утвърдилия се и „на Запад” театрален режисьор. Може би не всички знаят, че от януари догодина Галин Стоев ще поеме директорския пост на Националния театър на Тулуза (Франция). Отдавна не сме гледали (ако дори изобщо сме гледали) толкова романтичен, толкова нежен български филм. „В „Безкрайната градина” – ни беше уверил още две седмици преди първата му прожекция режисьорътняма насилие, няма секс, няма дори целувка. Това е един много чист филм...” За този свой „чист филм” опитният Галин Стоев е подбрал четирима млади актьора : Мартин Димитров, Елица Матева, Димитър Николов и Глория Петкова с много чисто и същевременно говорещо дори без думи изражение на лицата им. И като венец, блести любимецът на българската публика Никола Анастасов (диригент на мъжкия хор) в своята последна роля преди да си отиде от този свят. Прожектираните след филма кадри с негово участие и от режисьорското копие изправиха публиката в зала 1 на крака и предизвикаха бурни аплодисменти с погледи, отправени към небето.

Безкрайната градина” е един колкото красив (операторският тандем е Борис Мисирков и Георги Богданов) , толкова и дълбок, апотеоз на любовта и напълно оправдава своето мото „На всяка наша любов”. За неговото въздействие много допринася и стилната авторска музика на Саша Карлсон. Като краен резултат се получава едно „вълшебно съчетание между забавление и духовен катарзис”, както определи качественото кино изобщо заместник-министърът на културата Румен Димитров (актьор по професия) в приветствието си при откриването на „Киномания -2017”. На моменти в „Безкрайната градина” има известно забавяне на темпоритъма, което обаче е разбираемо. Все пак Галин Стоев е суперексперт в театралната режисура и дебютант в киното, а и филмът е по мотиви от пиесата „Приятнострашно” на Яна Борисова. Филмът е заснет почти изцяло по улиците на София и Борисовата градина, надниква в интересни кътчета на нашата столица и е едно „обяснение в любов към София”. Този факт радва естествено и представителите на Столична община, която вече за 10-а година подкрепя финансово и организационно провеждането на „Киномания”.

В нейното 31-о издание ще видим на белия екран и други български филми. „Кораб в стая” (премиера на 21 т.м. от 18.30 ч. в кино „Люмиер Лидл”), чийто сценарист, режисьор и монтажист („три в едно”) е Любомир Младенов, участва преди броени дни в конкурсната програма на фестивала в Токио. Титулованата кинодокументалистка Адела Пеева ще представи най-новата си творба „Да живее България!”. Родно „производство” е и детският пълнометражен филм „Лили рибката” (реж. Ясен Григоров), в който Татяна Лолова играе циганка – магьосница. За децата впрочем има още две изненади: игралният „Кончето на Уенди” (Германия) и испанският анимационен „Тадео Джоунс и изгубеният град”, като детските билети струват 5 лв. Българско участие има и в някои чуждестранни ленти. Оператор на копродукцията „Чудо” (Литва- България-Полша) е майсторът зад камерата Емил Христов. Сред продуцентския екип е и филмовата къща „Геополи”, представлявана от Павлина Желева. Британско-полският „Да обичаш Винсент” (за живота на Ван Гог) е първият в света пълнометражен филм, реализиран чрез анимиране на картини. Цяла армия от 124 художници от цял свят (сред тях е и българската художничка Елизабет Христова) е работила за целта повече от шест години и сътворила над 62 хил.(?!) маслени рисунки. Тази уникална творба, която почти сигурно ще бъде сред фаворитите за „Оскар” тази година, можем да гледаме обаче на една-единствена прожекция – на 26 ноември от 19.00 ч. в зала 1 на НДК.

Още двама велики творци – художникът Пол Гоген и скулпторът Огюст Роден, са вдъхновили френски творци на „седмото изкуство”. На големия екран ще видим „Гоген – пътуване до Таити” (в главната роля „звездата” на френското кино Венсан Касел) и „Роден”, участвал в конкурсната програма на фестивала в Кан.

Киномания- 2017” ще затрудни обаче много българските приятели на магията на киното със своята разнообразна и изключително силна програма. От над 50-те заглавия, подбрани взискателно и с много вкус от Владимир Трифонов и Хермина Азарян, едва ли има някое, което би могло да бъде пропуснато с лека ръка. В дните от 16 до 30 ноември т.г. киноманите буквално ще се „разкъсат” между фестивалните салони в София: зала 1 и „Люмиер Лидл” в НДК, Дом на киното, „Одеон”, Френски институт (на площад Славейков № 3), Евро синема (бул. „Ал. Стамболийски” № 17), G 8 (ул. „Гладстон” № 8). След това по традиция този винаги очакван с жив интерес празник на „седмото изкуство” ще се пренесе в Пловдив и Варна.

Особено силен акцент тази година е поставен върху раздела „Музикално кино”. Та кой меломан не би гледал филмите, посветени на джаз-иконата Ела Фицджералд, на жрицата на соул музиката Нина Симон или за трагичния живот на френската „дива” Далида, изиграна страхотно от модела Звева Алвити в едноименния френски филм на режисьорката Лиса Асуелос. Кой любител на поп-музиката не би желал да види и чуе изпълненията на: Дженис Джоплин и Джими Хендрикс, дуета Саймън и Гарфънкъл и квартета „Дъ Мамас енд дъ Папас”, на съставите „Енимълз” и „Дъ Ху” и др. по време на първия и единствен поп-фестивал в Монтърей. Всичко това е възможно в американската документална лента Monterey Pop на режисьора Д.А. Пенебейкър. Богатата музикална „гама” на „Киномания-2017” се допълва чудесно от също документалния Buena Vista Social Club:Adios (САЩ) за достолепните трубадури от Куба, от американския „Да преследваш Джон Колтрейн” (легендарен джаз-саксофонист и композитор), френския „Джанго” и др.

За седми пореден път и за шести път в рамките на „Киномания” София ще бъде домакин на Фестивала на френския филм, организиран отново с активното съдействие на Френския институт в България” - сподели неговият Пи-Ар Мария Конакчиева. Страната, дала на света братята Огюст и Луи Люмиер и първата прожекция на „движещи се картини” през 1895 г., се представя тази година с рекордните 14 филма, от които 12 във Фестивала на френския филм. Другите два са „Люмиер”, включващ 98 кратки филмчета, снимани именно от двамата братя, но сега реставрирани за дигитално представяне и немият „Лодката на влюбените” от 1924 г. на известния в началото на ХХ век режисьор Жан Епщайн. „Лодката на влюбените” стана специално събитие на „Киномания-2017”, след като бе „ озвучен” и се превърна в киноконцерт от хора „Големите български гласове” (диригент Илия Михайлов) и джаз-триото на френския пианист Франсоа Рюлан. В лентите от Фестивала на френския филм много емоции ще предизвикат у нас най-ярките „звезди” на съвременното френско кино : Изабел Юпер и споменатият вече Венсан Касел, Марион Котийар и Гийом Кане (те са двойка и в реалния живот), бившият рок-идол Джони Холидей и др.

Несъмнено много доволни от „Киномания-2017” следва да останат и любителите на историко-политическото кино. За тях са подбрани филми като: „Чърчил” (Великобритания), копродукцията „Смъртта на Сталин” (реж. Армандо Янучи), „Къщата на вицекраля” за края на британското колониално владичество над Индия през 1947 г., аржентинския „Среща на върха”. Вероятно „гвоздей” сред тези филми ще стане руският „Матилда” на режисьора Алексей Учител. Тази историческа драма разкрива вътрешната борба у последния руски император Николай Втори (Романов) между тежката корона на дълга и неговата истинска любов към известната балерина Матилда Кшешинска.

И все пак „Киномания-2017” не би била фестивалът, който всички очакваме и обичаме, ако нямаше в богатата си програма и филм на ...Уди Алън. Този мултиталант не знае що е възраст и почивка и снима поне по една лента всяка година. След като миналата година ни „вкара” в декадентското общество на Café Society, сега ще ни „завърти на въртележката” в увеселителния парк на Кони Айлънд през 50-те години. Драматичната история на „Въртележка” бе избрана за закриваща гала на Нюйоркския филмов фестивал. Ние пък ще видим тази нова творба от 2017 г. на гениалния режисьор и сценарист Уди Алън с участието на Кейт Уинслет, Джъстин Тимбърлейк и др. също след официалния край на „Киномания-2017” – на 17 декември от 18.00 ч. в зала 1 на НДК.

И накрая, но не маловажно, билетите са отново на познатите ни от години цени – 10 и 8 лв. (намаление за ученици, студенти и пенсионери). Единствено за прожекциите в зала 1 те струват по 12 лв. Билети за всички филми може да се закупят от касите на НДК и кино „Люмиер Лидл”. „Новото тази година – изтъкна председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велкове, че вече в НДК билети може да се купуват онлайн. Наш пилотен проект стана именно „Киномания”. Онлайн резервациите за билети на адрес https://maniakino.com/npc_ws_pg_home.php след съответна регистрация в електронния билетен център на НДК се превръщат в директни онлайн продажби на билети.”

Борислав КОСТУРКОВ
 


Dalida 


Ella Fitzgerald 


Галин Стоев и младите актьори от филма "Безкрайната градина


 


Death of Stalin 
 


Никола Анастасов в Безкрайната градина
 


Matilda 


"В легло с Виктория" - френски филм

Снимки: Архив на „Киномания 2017”