Къщата на известния пловдивски художник Георги Божилов-Слона ще се превърне в музей, а пространството около нея в място за работа на доказани творци и млади таланти. Това е задачата на проект, по който работят наследници и последователи на емблематичния пловдивски художник.
Инициативата вече е в ход, съобщава БНТ. Първата задача е на учениците от Националната художествена гимназия в Пловдив. Те ще направят мозайка с фрагмент от сграфитото на Дановата къща в Стария град.
Мая, ученичка в 11-и клас, споделя: “На мен наистина страшно много ми харесва това, което започваме. Вярвам, че ще се впиша и ще се получи добре”.

Михаела, ученичка в 11-и клас, казва: “За първи път още като видях стенописни работи, страшно много ми хареса всичко, което се получава. Оказа се, че е и много лесно и наистина се получават много хубави неща”.
Обраслите тревни площи наоколо ще се превърнат в нови ателиета, а скалите - в място за прожекции и мултимедийни експерименти.

Последователите на Георги Божилов вярват, че и спонсори ще помогнат за новия живот на къщата на художника.

“Беше много широко скроен човек, който определено излъчваше благородството, една приемственост с по-младото поколение и по този повод всъщност може да се каже, че се сближихме”, споделя художникът Ицко Мазнев.

Идеята е бъдещият артцентър да помага за каузата „Пловдив - Културна столица на Европа 2019".