Фрагмент от мраморния църковен купел за светена вода откриха днес варненските археолози, които проучват Раннохристиянския манастирски комплекс в местността „Джанавара”, съобщава БНР.
Третата част от купела, която специалистите намериха, е с надпис. Разчитането му отвежда към името Карел, вероятно дарител на съда.

Предполага се, че това е същият висш византийски чиновник, живял в Одесос, известен от множество паметници от древния град.

Раннохристиянският манастир в м. „Джанавара” се датира между средата на V и началото на VII век. Разположен е над варненския кв. „Аспарухово”. Разкопките започват братя Шкорпил в началото на миналия век, възобновяват се през 1997-а.

Разкрита е уникална за нашите земи раннохристиянска църква с четири кули. Около нея се разкриват манастирски сгради. В обекта през годините на проучване са намерени гробници, мозайки, архитектурни детайли, мощохранителница с мощите на светец.

Ръководители на разкопките са Александър Минчев и д-р Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей във Варна. И тази година в проучванията на "Джанавара" се включиха чуждестранни студенти - доброволци, които са на полево училище по археология.

Те са у нас, благодарение на българската фондация "Балканско наследство", с която варненският музей традиционно си сътрудничи.