Археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН, откриха на 17 август уникална статуя при проучванията си на античния град Хераклея Синтика край село Рупите, съобщава "Монитор".

Каменната скулптура е в човешки ръст и е вероятно на римски магистрат от края на III и началото на IV век. До нея е открит ѝ надпис, от който се правят предположения за името на изобразения знатен хераклеец.

Доц. д-р Людмил Вагалински сподели пред журналисти: „Намерената в Хераклея Синтика статуя най-вероятно е на местен управник. Археолозите от екипа почистиха късноримската каменна скулптура от пръстта, след като кран премести тежката стълба на форума над нея. Статуята е без глава, но до левия крак на облеченото в тога мъжко тяло е изваяна кутия за папируси – за да е ясно, че става дума за магистрат на висока позиция. Дали главата е махната нарочно от недоволни жители на града или от политически противници на управника? Засега няма как да е сигурно. От една страна по скулптурата няма други следи от грубо отношение, тя е била положена внимателно в легнало положение. От друга страна обаче строителите на стълбището са знаели, че тя остава отдолу и че хората почти буквално ще стъпват върху нея.“ разсъждава върху своята хипотеза доц. Вагалински.

Той допълни още, че археолозите не са се отказали да търсят и главата – пространството около статуята още не е изследвано напълно. Но вече е избрано мястото, където скулптурата ще бъде видима за всички посетители на Хераклея Синтика край с. Рупите: сред останките от гражданската базилика на форума. Някога тази сграда е била нещо като съдебна палата на града.

Археолозите, които допринесоха откритието да стане факт са доц. д-р Людмил Вагалински, д-р Сотир Иванов, гл. ас. Сирма Александрова, Николай Шаранков, Янко Петров, Георги Навяков и Арина Корзун. 

Древният римски град Хераклея Синтика, датиращ отпреди близо 2350 години, ежемесечно се посещава от хиляди туристи. За което допринася и близостта му с храмовия комплекс на Ванга „Рупите“. От 2011 година, когато стартираха активно разкопките, до днес има редица положителни ефекти върху туризма в община Петрич и посещаемостта се е увеличила десет пъти.