Ако минавате през парка „Заимов”, погледнете вдясно... Защото там е галерия „Васка Емануилова” и в момента в салоните  й  е разположена голяма изложба на прекрасни детски илюстрации  в книжки и списания  от началото на миналия век.
Изложбата ще продължи до 10 септември.

Поразително е какво качество имат издаваните произведения за деца от старите ни издатели, с текстове от големи български писатели и големи български художници.  Това е една уникална по рода си изложба от антикварни  ценности на творби  за деца от двайсетте и трийсетте  години на миналия век, която ще ви заплени с красотата си и ще ви докаже какво старание са влагали  големите ни майстори в изкуството да се печатат  умни и красиви  книжки и списания за деца.

Тези деца, които са прелиствали  „Азбука за малките” от Александър Божинов, 1921 г. или „Цар Шишко” от Елин Пелин, 1925г.,  „Горската къщичка” на Дора Габе,1934г.,  „Неродена мома” от Ран Босилек,1933г. вече самите те са днешни баби  и дядовци на свои  внучета.


"Неродена мома" с илюстрации от Георги Атанасов


 "Цар Шишко" с илюстрации на Илия Бешков​​​​​​​


"Царкиня Лебед" с илюстрации от Георги Атанасов​​​​​​​


"Азбука за най-малките", нарисувана от Александър Божинов - едно от най-скъпите антикварни издания

Дължим изложбата  на един  „пленник” на литературата, Тони Николов,  който години наред е издирвал и купувал старите прелестни книжки, екземпляри от списанията „Светулка”1905-1947 г., най-дълго излизалото детско списание на Балканите,  „Детска радост” 1910-1947, „Детски живот”, „Прозорче”.

Тони Николов е философ , журналист, преводач на книги. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки в Париж . Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия  в Лувен. Съставител на тритомника с есета на Георги Марков. Тони Николов е  преподавател в СУ „Св.Климент Охридски”. Автор е на книгите "Пропуканата България" Хермес, 2015 и "Българската дилема" Хермес, 2017.

Докато  разглеждаме изложбата , чийто куратор е Красимир Илиев от СГХГ, не може да не си кажем: добре че имаме още такива личности, които ни връщат гордостта от културата на старите ни издатели, от художници като Александър Божинов, Илия Бешков, Дечко Узунов, Илия Петров, Георги Машев, Стоян Венев, чийто талант е създал едни от най-незабравимите книжки за деца. Заведете своите внуци, да видят тези антикварни красоти. Не се знае, кое измежду днешните деца ще стане  бъдещ  пазител и събирач на  българското изкуство за деца в книжки. Защото списания за деца,  с български писатели и художници, май вече почти нямаме.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ

Снимки: 
Корици на някои от най-известните и красиви стари оригинали на детските книжки, нарисувани от Александър Божинов, Илия Бешков, Георги Атанасов, които на антикварният пазар достигат много високи цени