Според Слави Трифонов изказването на шахматиста депутат от руската Дума Анатолий Карпов, че кирилицата идва от византийските земи, е скандално. "Това е второто такова изказване от руска страна", припомни шоуменът и добави:
"Дали е случайност това, не знам, но ще разсъждавам с Ивайло Вълчев и Иван Кулеков за това."

"Това е националистическа руска политика. Не знам защо е посрещнат като генерал-губернатор. Ако не беше проявил по такъв нагъл начин своята необразованост, за малко да бъде приет и от Бойко Борисов. Анатолий Карпов, а преди това и Путин, ясно ни показаха, че руската политика няма нищо общо с руската култура. На тези хора не им се обръща езика, че азбуката, на която пишат, е създадена в една държава, която те още считат за техен васал. Толстой е казал, че Русия ще купи България. Нека преди да са ни купили и можем да говорим свободно, да кажем, че техни учени казват, че създаването на азбуката е чудо. То е на основата на българския език, способен да изрази най-сложните отвлечени идеи", заяви почти през сълзи Кулеков.

"Далеч съм от мисълта, че когато един такъв интелигентен човек като Карпов казва нещо, му е хрумнало и го е казал ей така. Явно има някаква тенденция в новата руска политика на Балканите, която иска да ни покаже да не се мислим и аз не знам за какви. Има тенденция - това не е ваше, това ще го вземем. "Хубава е Маша, ама не е наша", както имат една поговорка. Може да го искат, но няма как да променят някои неща. На следващия шахматист или борец руски, който ще се опитва да ни учи на нашата история, искам да му кажа да си прочете тяхната история. Когато всички разхвърляни руски християнски митрополити се обединяват в руска православна църка, начело застава Свети Киприян. Българин. Не знам защо пропускат това, а и много други  неща. Аз си мисля, че руснаците са силни и искат да показват парада си. Те се хвалят със силата си - с оръжията. Нашият парад е по-популярен, той е на 24-и май с едни знамена като излизаме. Опитват се да омаловажат фактите. Само подводници не минават на техния парад, космически сили има там. В нашия минават деца, тук има повече сила според мен", каза Вълчев.