Закуската е най-важното хранене за деня, защото дава първата доза енергия, с която тялото ни ще заработи, засилвайки метаболизма. Със сигурност много хора се чудят какво е най-доброто нещо, което могат да похапнат сутрин. Какво е полезно и какво не е? Коя храна ще им даде най-много енергия и сили и коя ще ги засити?
Ако искате да започнете деня си здравословно е добре да изключите някои храни от менюто си или поне да не ги консумираме всяка сутрин.

Препечена филийка с масло? Забравете я или поне не посягайте към нея 5 или 6 дни от седмицата. Плодовете и плодовите сокове са пълни с витамини и всички знаем, че са полезни... но не и за ежедневна закуска. Оказва се също, че и така любимите ни банички, кифлички, кроасани и гевреци също не са сред препоръчваните храни за закуска.

Вижте защо тези вкусотии не се препоръчват за първото ви за деня ястие и кои още продукти е добре да избягваме:

Бял препечен хляб

Ако искаме да хапваме хляб, то трябва да се разделим с пухкавите бели филии. Пълнозърнестият хляб е с много повече полезни вещества, отколкото белият. Фибрите в него подобряват храносмилането ни, той е богат на витамини от Б групата и покачва бавно кръвната ни захар.

Масло

Тази опция за закуска може да бъде калорична, особено ако смесите мазнини с въглехидрати.

Концентриран портокалов сок

Той е с високо съдържание на фруктоза, което може да доведе до скок в нивата на кръвната захар. Вместо да пиете концентриран портокалов сок, изяждайте целия плод.

Плодове

Яжте само по един вид плод на хранене. Ако просто смесвате плодовете, естествените захари се освобождават от вътрешността на клетките и се превръщат в свободни захари.

Захарни зърнени храни

Повишават нивата на глюкозата в кръвта, а това може да доведе до кратък изблик на енергия, но това ще продължи само за кратък период от време.

Тестени изделия

Всички знаем колко са вкусни мекиците и палачинките, но те не ни доставят нищо повече от по-висок холестерол и приятно усещане на небцето.

И така неизбежно стигаме и до въпроса: Тогава какво да закусвам?

Подходящи храни за закуска са храните богати на фибри, като качествен пълнозърнест хляб или овесена каша, които помагат при храносмилането. Такива, които съдържат протеини, като яйца, сирене, затоплено мляко.


 


Източник: fakti.bg