Мандри масово бъркат сиренето по БДС със закваска за кисело мляко заради високото съдържание на бактерии в суровото мляко. Това съобщи доц. Росица Еникова, която е участвала в разработването на промяната в стандарта, пише "Телеграф".
Тази възможност им бе предоставена с изменения на Българския държавен стандарт преди 2 г.,обясни Еникова, която е доктор по медицина. С промяната се вдигнала границата на киселинност на сиренето, произведено по стандарт, от 270 на 300 киселинни градуса.

Изменението било поискано от няколко родни производители на млечни продукти. Еникова обясни, че влагането на закваска за кисело мляко е заради бактериите в суровото мляко, които при пастьоризиране не винаги се унищожават. Наличието на закваска за кисело мляко обаче унищожава нежеланите микроогранизми, а също осигурява и по-бързо зреене. 

С промяна в стандарта се дала възможност производителите да слагат закваска за кисело мляко и такава за сирене в съотношение девет към едно в полза на тази за киселото мляко. Производителите твърдели, че вдигането на границата за киселинност било поносимо от технологична гледна точка, без това да влияе на качеството. Целта била да се подкрепят родните производители и да се позволи на повечето млекопреработвателни фирми да могат да произвеждат по стандарта. Според експерти обаче влагането на закваска за мляко променя вкуса на сиренето. Продуктът, който е произведен само със специалната закваска за сирене, има по-добри вкусови качества, твърдят специалистите.