Веселина Каналева, създателката на познатото на всички радио „Веселина”, почина внезапно на 1 септември късно вечерта. Покрусеното ѝ семейство съобщи единствено, че музикалната журналистка е получила инфаркт, скоро след което е настъпил и фаталният край, съобщава HotArena, позовавайки се на столичен вестник. Лекарите са направили всичко възможно, но не са успели да спасят Каналева.
Надали има някой в България, който не е слушал радиото, което тя и мъжът ѝ основават 4 години след падането на комунизма. „Веселина” прозвучава за първи път в приемниците през далечната 1993 година.

По това време турбо фолкът набира все по-голяма популярност. Голяма заслуга за това има именно радиото на Каналева. То залага на „музиката на народа” и без свян пуска, както сърцераздирателни балади, така и кючеци. За всекиго по нещо.

Именно тази печеливша тактика изстрелва „Веселина” на челно място сред българските радиостанции. По едно време дори задминава и „Хоризонт”, където всъщност започва кариерата на Каналева.

Тя се влива в редиците на Радио Пловдив на млади години – само на 15. Славата ѝ идва с предаването за фолклор „Чули ли сте, не сте ли”.

Бързият успех на чалга радиото кара критиците да я обвиняват едва ли не в поквара на обществото. Тя става „съучастник” на Митко Пайнера и Слави Трифонов в "масовата чалгаризация”. „Ако Митко Димитров-Пайнера е бащата на чалгата, то Веселина Каналева е майката“, казват в шоу средите.

Кучетата си лаят, керванът си върви. А радио „Веселина” става все по-слушано. Бумът идва с увеличаването на покритието и в София и Южна България. Тогава станцията става машина за пари.

След всеки възход, обаче, идва и падение. Каналева прави може би само една грешка в професионалния си път, но тя ѝ струва много.

През 2003 г. решава, че щом радиото е толкова успешно, а технологиите постоянно напредват, значи е време и за телевизия. Следват инвестиции на спечеленото досега в купища скъпа техника.

Веселина тръгва и срещу доскорошните си партньори от „Пайнер” като основава свое продуцентско студио. Рискът обаче е непремерен, а конкуренцията – подценена. Новият проект се оказва фиаско, а Каналева обрича медиите си на сериозни финансови трудности.

Налага се през 2007 г. да продаде медийната група. След сделка с европейската компания SBS Broadcasting Group, дълговете на радиото и телевизията са погасени, а Каналева е със 17 млн. по-богата.

Тогава Веселина разбира, че е дошъл моментът, в който да се оттегли от медийния пазар и да изживее спокойно старините си след десетките години неуморен труд. Тръгва на екскурзии, успява да види пирамидите в Египет, Мачу Пикчу, дори се вози на прословутия влак „Ориент Експрес“, описан в романа на Агата Кристи.

За жалост, Веселина Каналева си отива само на 68 години, неуспяла да вземе от живота всичко, което заслужава.