Взаимовръзката между обонянието и еротичните емоции, независимо дали става дума за възприемането на миризмите или тяхното отделяне, има различно значение за отделните хора. Тези способности са по-развити при жените, отколкото при мъжете, а важна роля играят и расовите различия.
Природната заложеност към възприемането на миризмите силно се различава при всеки човек. Някои са слабо възприемчиви към тях и дори не подозират за тяхното значение за половия живот. Тези хора дори не могат да си представят изисканото чувство на наслада от аромата на нечие тяло.

При други обонянието е силно развито. Тях учените отнасят към т.нар. ”обонятелен тип”, при който от сексуална гледна точка миризмата властва над зрението.

Разбира се, тук не става въпрос за миризмите, предизвикани от мръсни дрехи, нечистоплътност, ферментирали газове или от употребата на определени хранителни продукти като чесън например. Болният стомах, развалените зъби или болестите на носа могат да изиграят гибелна роля в сексуалното сближаване. Става дума за аромата на кожата и косата на любимия човек. 

При първите опити за сближаване първостепенна роля играе миризмата на пот. Тя е крайно индивидуална, трудно може да се нарече привлекателна и доста често е източник на сексуално отблъскване. В много редки случаи отделянето на пот може да предизвика еротични емоции.

Миризмата на половите органи е специфична както при мъжете, така и при жените. Тя има личностен характер по своите нюанси и интензивност. Естествената полова миризма, ако не е твърде силна, действа възбуждащо на противоположния пол с нормална чувствителност и то тогава, когато между партньорите вече е установена степен на близост.

Когато естествената миризма обаче се допълва от странични усещания за недостатъчна чистоплътност, това предизвиква полово отвращение.

Половата миризма е повече изразена при жените, отколкото при мъжете. Тя се засилва под влияние на желанието, което се проявява в по-обилното отделяне на жлезите в половите органи. При някои жени в този процес участват жлезите на цялото тяло и тогава миризмата е особено привлекателна и възбуждаща.

Миризмата на спермата също се отнася към сексуалните миризми и има цяла гама оттенъци. Преди всичко тя зависи от расовата принадлежност, като е по-силна и по-рязка при мъжете от източните етноси.

Оттенъците на миризмата на спермата удивително наподобяват аромата на цветовете на кестена, който зависи от качеството на дървото и времето и бива ту чист и благовонен, ту силен, рязък и дори отблъскващ. Наблюденията показват, че миризмата на един и същ мъж в определени условия може да се различава.

След психическа възбуда спермата има остра миризма, след физическия акт - ароматна, а след няколко акта, извършени в кратък промеждутък от време - по-прясна и неприятна.

Един лабораторен анализ на спермата не би открил разлика, а ако открие, то тя ще е в интензивността на миризмата, пише здраве.bg. Но опитните жени нито за миг няма да се усъмнят в съществуването на специфични различия.

Доста връзки се разпадат, защото жената не може да понесе миризмата на спермата. Ароматът на любимия мъж може да бъде източник на по-голяма наслада и да доведе до ново възбуждане, а на нелюбимия - да предизвика отвращение. Все пак, като цяло може да се каже, че тази миризма привлича жените и потиска мъжете.

Има случаи, макар и редки, когато мъжете усещат лекия аромат на сперма от устата на жените 1-2 часа след акта и това ги възбужда отново. При тези случаи възбуждащият ефект е постигнат чрез съчетаването на образи и психически усещания, а миризмата само предизвиква тези асоциации.