- Г-н Сарафов, опитва ли се някой да внесе смут в държавата и да ни дискредитира в навечерието на домакинството на Европейското председателство чрез бруталните убийства от началото на годината?
- Сериозно ли смятате, че социопатът Росен Ангелов е искал да дестабилизира страната и е имал такива грандиозни планове? Според мен е несериозно да се мисли подобно нещо.

- Появиха се такива версии покрай разстрела на бизнесмена от Велико Търново Петър Христов. Как си ги обяснявате?
- Очевидно е, че двата казуса не са свързани помежду си. 

- Да, но и двете престъпления хвърлят сериозен отпечатък върху репутацията на България?
- Това са сериозни престъпления, но са отделни криминалн случаи. 

- Случайно ли се появиха твърденията, че Росен Ангелов е бил самоубит, а не е сложил доброволно край на живота си?
- За нас няма никакво съмнение, а и експертизите доказват, че няма никакво съмнение, че Росен Ангелов се е самоубил.

- За Вас като професионалист какво беше най-интересното при разкриване на това престъпление? 
- Разследването по това престъпление беше истинско професионално предизвикателство за всички, които работихме по него. Макар и истинска човешка драма, вложихме целия си професионализъм, за да успеем да разкрием и докажем това престъпление. 

- Какво друго Ви направи впечатление в това брутално убийство, което по численост на жертвите няма аналог от началото на демократичните промени в нашата страна?
- Този казус ще остане в историята по подобие на други брутални случаи като този с Жоро Павето. Престъпленията, извършени от Росен Ангелов, са истинска човешка трагедия. Нашата работа е свързана с разкриването и доказването на такива криминални престъпления. 

- Ще бъде ли разкрито бързо покушението срещу Петър Христов? 
- Тук не мога да коментирам конкретни версии, но познавайки професионализма на колегите, които работят по случая, съм убеден, че и това престъпление също ще бъде разкрито.

- Възможно ли е Христов да е бил ликвидиран заради информацията, която е дал на МВР за разкриване на бандата за убийства и отвличания "Наглите"?
- Към момента не коментирам никакви версии. 

- Имат ли готовност службите за сигурност да реагират при евентуална провокация срещу държавата по време на Европредседателството?
- Компетентно по този въпрос е Министерството на вътрешните работи, но както ви казах съм убеден в техния професионализъм, познавам работата им и смятам, че са готови. 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ