Поредната дебела зелена манипулация за Пирин публикува сайтът на Иво Прокопиев Dnevnik.bg. Днес електронното издание пусна материал, озаглавен - „Брюксел: Планът за Пирин трябва да мине екооценка“. Това е истинска класическа fakenews, пише в. Труд.
 
В дописката се разказва как Тома Белев писал писмо до еврокомисаря по околна среда Кармену Вела. Белев бил разтревожен за бъдещето на Национален парк „Пирин“, защото в ски зона „Банско“ можело да се построи втори кабинков лифт. 

Писмото всъщност е поредният донос, пратен до ЕК от Белев и неговите приближени. Този път поводът е изтичащото днес обществено обсъждане за частично изменение на действащия план на НП „Пирин“. Идеята е от плана да бъде премахнат рестриктивния текст, че в ски зона „Банско“ не могат да се изграждат нови спортни и ски съоръжения. Забраната, вкарана навремето лично от Тома Белев, ще остане да действа в останалата част от Националния парк и ще бъде вдигната само за ски зоната.

Материалът в „Дневник“ излезе почти едновременно със статус на Тома Белев в профила му във фейсбук, който гласи: „Преди 20 дена, като почнаха консултациите по постановлението за промяна на плана за управление на Пирин, писах на ЕК с няколко въпроса. Снощи получих отговор - ЕК не вижда проблем да си дискутираме каквото си искаме, но настоява всички планове свързани с развитието на туризма да се подлагат на екологичните оценки изисквани от директивите. И че смята да започне наказателна процедура срещу България за забавянето на заповедта за защитената зона Пирин, заедно с всички останали страни, които има забавени заповеди“. И тук има лъжа, като тя ще стане ясна по-надолу в този текст.

Текстът на изданието на Иво Прокопиев, което от години тиражира зелените лъжи, започва така:

„Българската държава трябва да подложи на екологична оценка промените в плана за управление на национален парк Пирин в изпълнение на европейското законодателство. Това заявяват от Европейската комисия...“. Но „Дневник“ не са прецизирали манипулацията, защото в материала е пусната и връзка към самото писмо. Какво показа сравнението на „Труд“ между писмото и текста на „Дневник“?

Относно твърдението, че трябва да има екооценка – такъв текст в писмото няма. Има следното:

„Що се отнася до оценките по Директивата за местообитанията и Директивата относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда, следва да се отбележи, че държавите-членки са тези, които имат задължение да гарантират, че приетите мерки за опазване, както и плановете за управление осигуряват ефективна защита и управление на местата от Натура 2000. Държавите-членки също така трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на Европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности“. Както е видно - нищо общо с информацията на "Дневник". Тази част от писмото показва, че дори заглавието на материала е лъжливо.

Ето как "Дневник" продължава с лъжите: „От Брюксел информират, че са започнали по своя инициатива хоризонтално разследване срещу няколко страни-членки, в това число на България, които не са изпълнили задължението си да обявят специалните защитени зони, каквато е и Пирин ( изискване по чл. 4 параграф 4 от Директивата за местообитанията )“, пише прокопиевата електронна медия.