Учредителят на фалиралата през 1999 г. Първа частна банка Венцислав Йосифов е най-колоритният кандидат-президент на тия избори - той се бори за... закриването на институцията и за заменянето й с монархия. В хода на кампанията му обаче от Комисията за досиетата разкриха, че е работил за ДС.
Йосифов е роден на 7 февруари 1947 година. През 1995 година той е кандидат за кмет на София на Българската социалистическа партия, но губи изборите от Стефан Софиянски. Йосифов има две деца от настоящата приятелка на лидера на БСП Сергей Станишев - Моника Янова.


- Комисията по досиетата разкри вашата принадлежност към Държавна сигурност. В какво се състоеше работата ви за научно-техническото разузнаване (НТР)?
- Да, извадиха ми досието. Просто съм работил много дълго време такава работа. Тогава отговарях за чуждите фирми, лицензиите и ноу-хауто в държавата в сферата на електрониката. Фирмите, които се занимаваха с това, ги събраха в едно дружество - „Консолид комерс”, към Министерството на търговията. Това бяха 44 фирми в машиностроенето и електрониката. Оттам нататък какво е станало, трябва да се търси отговор в Министерството на икономиката.

- Крали ли сте нови технологии от Запада?
- Тогава беше изключително тежък период за соцлагера. Съществуваше т. нар. КОКОМ (Координационен комитет за контрол над военния експорт – б.а.), който включваше 17 държави, сред които Япония, САЩ, Германия, Великобритания - той

забраняваше вноса на технологии.

Ние трябваше да се справяме с помощта на разузнавателните служби и по-специално на НТР. Благодарение на това България беше завзела над 80 % от пазара на електроника в бившия СИВ.

- Вербували ли сте служители на западни фирми?
- Това са неща, които никой не коментира и аз не бих коментирал. Работило се е стандартно, като във всяка една разузнавателна служба.

- Не искате да коментирате, защото и сега се ползва същият принцип на работа ли?
- Абсолютно да. Дори вече големите фирми започнаха да сменят технологичните продукти, които копират по няколко пъти в месеца, а не на 6 месеца както беше преди. Някои от малките „тигърчета” като Виетнам, Сингапур, Южна Корея ги изкарват още на следващия ден, след появата на новите продукти на пазара. Представете си докъде е стигнало научно-техническото разузнаване.

- По същия начин ли се шпионира и в банковата система?
- Във всяка една област има форма на разузнаване, независимо дали е банково дело, застрахователно или друг бизнес. Всеки следи конкурента си. Пазарът се развива на базата на конкуренцията, а затова трябва да си добре информиран.

- Все още ли информацията е най-скъпото нещо в света?
- Абсолютно. Информацията и научно-техническите разработки. Затова САЩ все още са на върха, защото те държат 80% от всички лицензи във високотехнологичните производства. Япония, Германия и Русия имат не повече от 20%.

- С какво се занимавате сега извън политиката?
- С консултантски услуги.

- Изключително спокойно приехте раздялата със съпругата си Моника. Дори след раждането на дъщеря й Дария от Сергей Станишев, заявихте, че искате да са много щастливи. Как успяхте да запазите добрия тон в развода си?
- Това е нещо нормално. Много хора успяват да го запазят. Хората се събират и се разделят, защо е необходимо да има разправии и други неща, които да бъдат повод за коментари. Големите хора трябва да проявяват разум.

- Никак ли не се сърдите на Моника?
- Не,

защо да й се сърдя.

Всеки човек избира своя път.

- Има ли жена сега до вас?
- Няма да коментирам личния си живот. Когато има информация, ще ви я предоставя с удоволствие.

- Но ако станете президент, трябва да имате първа дама?
- Не е задължително, но като се появи нещо подходящо, ще ви информирам първо вас.

- Вие бяхте известен като топбанкер. Защо се отказахте от банките? Фалирахте ли?
- Не съм фалирал. В нашата държава знаем, че вече има само чужди банки. Никой българин не може да се справи с конкуренцията на водещи европейски и световни банки. Те просто влязоха, изкупиха всичко и са много силни благодарение на подкрепата и на собствените си държави. Докато при нас нямаше подкрепа на държавата.

- Нямаше ли възможност да продадете част от Първа частна банка, но да останете в управлението й?
- Това няма никакво значение за развитие на банковото дело в страната. Навремето беше взето решение да няма български банки.

Има една-две, но те нямат повече от 10% на банковия пазар и стоят. Не може да се направи нищо срещу капитала в света, който е огромен. България е прекалено малка, за да се бори с него. Нищо, че имаше голяма собственост, тя също отиде в чужди ръце...


Едно интервю на Надежда НЕНОВА