Срещата между българския президент Румен Радев и руския му колега Владимир Путин все още е гореща тема в политическите среди. Малко след това посещение излезе информация, че Бойко Борисов също ще преведе среща с държавния глава на Русия. Дали е била успешна, как е оценена от ГЕРБ и какво да очакваме от предстоящите преговори, Тома Биков разказва пред БЛИЦ:
- Г-н Биков, как оценявате срещата между Радев и Путин?  Мислите ли, че може да бъде наречена "успешна"? 
- Оценката ми е в границите на нормалното и в рамките на протокола. Като се има предвид, че от самото президентство бяха заявили, че поводът за посещението на г-н Радев бе 24 май и честването на този празник, до колкото видях и очакванията от другата страна бяха в тази посока и за това преминаха съвсем протоколно двете срещи с Медведев и Путин. Лично за мен няма някаква голяма новина от тези срещи, с изключение на това, че премиерът също ще посети Русия на 29 и 30. 

- Вчера казахте, че президентът е превишил правомощията си. Къде и с какво?
- Образно казано. Президентската власт няма правомощия да осъществи какъвто и да е било енергиен проект. Имало е случаи в новата ни история, когато президент е водил такива преговори, визирам Първанов, но тогава ситуацията е била съвсем различна. Тогава президентът беше архитект на управляващата коалиция. Имаше влияние и в парламентарната група на управляващата партия на БСП и подобни преговори с него отиваха по 4-5 министри. Те отговаряха за това да се изпълни обещаното. Президентът показваше, че е в състояние да поеме ангажимент да бъдат изпълнени тези договори. В сегашния случай по нищо не изглеждаше, че президентът е в състояние да поема подобна отговорност. Заради това г-н Путин и г-н Медведев не разговаряха по тези проблеми. Дори не са се и опитвали да говорят по тази тема. Логично е правителството да ги прави. Това са много тежки преговори, които няма да свършат края на месеца. Те са започнали. 

- Може ли тази среща да се нарече "първа крачка" в затоплянето на отношенията между България и Русия? 
- Тази "първа крачка" за която се говори, за мен не е първа крачка. Г-жа Теменужка Петкова беше в Сочи преди две седмици. Откъм президентската институция може би да. Разбира се, ние нямаме нищо против тези инициативи на президента. Въпросът е в крайна сметка Българската държава да изглежда адекватно и Радев да отговаря на въпросите, които са в правомощията. В Русия президентската институция е в центъра на изпълнителната власт и може да води всякакъв тип преговори, докато тук център е министър-председателя и той от поне една година, откакто това правителство е на власт, България и Русия имат постоянен контакт и опит за изграждане на едни прагматични отношения.

Ако президентът е бил на мнение, че има замразяване на българо-руските отношения, то това замразяване не е факт. 

-Г-н Борисов също заминава за Русия за среща с Владимир Путин. Какво можем да очакваме от тази визита и кои ще бъдат главните теми, които ще подлежат на дискусия? 
- Очакваме да бъдат продължени тези разговори - какво се случва с Белене и газовия хъб, по който се работи от години и се подкрепя от ЕС. Руският президент би участвал в подобни инициативи, ако има гарант от ЕС, че той ще стои зад проектите. Крайните потребители ан една подобна газова тръба са държавите от Европа. Това очаквам без да съм запознат с детайли, правителството решава тези въпроси.

- Знае ли се вече с каква делегация ще замине премиерът? Дали ще вземе лидери от други партии, които имат интереси от подобна среща с руския президент? 
- Нямам все още такава информация, но предполагам, че ще бъдат министри, които ще изпълняват договореностите и могат да преговарят. Това е посещение, което се организира от министерски съвет и е в тяхното правомощие. Нямам представа дали ще покани или вземе лидери от други политически партии. Ние като депутати единствено можем да се опитаме да подкрепя тези преговор тук.  

Интервю на Никол ИВАНОВА, БЛИЦ