Алексей Петров иска да е Путин на България!
Славомир Цанков е сред основателите на СДС. Преподавател по география и журналистика, аеролог на летище Сарафово, треньор по бокс. През 1989 г. с политическия затворник Любомир Собаджиев създават комитет “273”, в който членуват Радой Ралин и поетът Борис Христов, както и Движение “Гражданска инициатива”. Прочува се като лидер на движението “ЕРА-3” и издател на вестника “Нова ера”. Наскоро Цанков издаде книга за конспирации на един представител на най-секретния отдел на КГБ и военното контраразузнаване.

- Вярно ли е, че ще участвате в инициативния комитет за издигането на Алексей Петров за президент, господин Цанков? Появиха се информации в медиите, че сте имали среща с проф. Милен Семков...
- Вярно е, че се срещнахме с Милен Семков в Университета. Не знам кой ме е видял... Той е бил мой преподавател. Разговаряхме за този комитет, който създава, за евентуално съвместно участие, но това си е просто разговор, няма никакво развитие...

- Как гледате на евентуална кандидатура на Алексей Петров?
- Алексей Петров е човек на службите. Става така, че издигането му за президент ще доведе до събирането зад тази идея на доста хора от бившите служби. А те притежават необходимите възможности впоследствие да преобърнат нещата в страната.
Ще ви дам пример с Русия. За никой не е тайна, че Владимир

Путин произлиза от КГБ.

Зад него в Русия застанаха именно хората от руските служби. Същото може да стане и в България.

- Вие правите аналог между Путин и Алексей Петров?!
- Не. Правя аналог между пътя на структурите на службите към властта в Русия и в България и взимането й в ръцете им...

Тук, естествено, сценарият ще бъде от балкански тип. В България има изключително много хора от разузнаването, които са недоволни и имат интелектуален капацитет. За част от тях въобще не се знае. Под една или друга форма ще минат на отсрещната страна, на страната на Алексей Петров. Те нямат друга алтернатива. И такова едно обединение за президентските избори впоследствие ще се противопостави на държавните структури. И Борисов, и Цветанов ще се срещнат именно с тях. Президентските избори, може би, са началната крачка за създаването на една нова партия около тези хора.

- Вие сте бил близък с известния дисидент Илия Минев от Независимото дружество за защита правата на човека, сега работите заедно с неговата снаха. Той умря в голяма бедност, така и не го разбраха демократите от СДС...
- Те не го искаха, създадоха си друго дружество.

От СДС му откраднаха един бус с техника за 40 000 долара,

изпратен от емигранти на негово име. Емигрантите обвиниха него, той беше много ядосан... Накрая изпадна в страшна бедност. Единствените, които му помагаха финансово, бяхме ние с Татарчев и Милчо Попов. Бяхме много близки. Татарчев ходеше често в град Септември да го вижда, после и в старческия дом, където почина по време на правителството на Иван Костов.

- Много хора твърдят, че Иван Татарчев е имал вземане-даване с мутрите едно време. Вие имате ли такива наблюдения?
- Нямам такова впечатление. Той обичаше да седне на софра, да пийне, да разговаря, да се прави на велик... И при такива хора може да е сядал. Но да са правили сделки, да е вземал пари, не... Не мисля, че разполагаше с много пари.

- Вашият вестник “Нова ера” навремето започна да конкурира по тираж “Демокрация” и “Дума”. Чувала съм, че са искали да ви купят? Какво точно се случи?
- Имахме най-висок абонамент – 80 хил. души. Дойдоха едни задокеански господа с куфарчета и

ни предложиха 400 000 долара на месец

с условието аз да остана управител на вестника. Отказах. Бяхме много силни тогава и смятах, че можем сами да влияем успешно на обществото в България, а те ненужно ще ни се бъркат в работата.
Неотдавна от една библиотека в Лондон ми се обадиха, че им липсвал първи брой и питаха мога ли да им го набавя.

- Точно преди убийството на Луканов сте имали уговорка за важна среща с него?
- Да, бях си уговорил среща с Луканов. Но две седмици преди убийството на Луканов дойдоха от Израел от МОСАД да си търсят пари, вложени в България.

Разговорът им с Луканов беше в бившия гранд хотел “София” /сега –“Радисън”/. Преводачката беше член на “Ера-3” и същевременно работеше в израелското посолство. Тя ни каза какво са си говорили. Израелците останали крайно недоволни, че вложенията им са отишли на вятъра...

- Събирате документи, за да сезирате Международния съд на ООН в Хага за геноцид срещу българския народ през 20-годишния преход. Кои политици конкретно ще цитирате?
- Започваме с премиера, който ликвидира земеделието - Филип Димитров, минаваме през Виденов и “Орион”, Иван Костов, през испанския комарджия, не забравяме и “усмихнатия” Софиянски, който сега ни дава съвети от медиите и може би пак се готви за властта, директорите на “фалиралите банки”, които вдигнаха палати за деца и внуци по света...

Продължаваме с Шулева, Кунева, Овчаров и други безсъвестни нови милионери, съдействали за предаването на енергетиката, водоснабдяването, и цели сфери от търговията в ръцете на чужди корпорации. Вследствие на това България загуби суверенитета си и попадна и под тежко икономическо робство по-страшно от тероризма.

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА