Проф. Нася Спартакова Хаджиева е родена в Пловдив през 1948 г. Завършва Медицинския Университет в Пловдив през 1973 г. През 1974 г. тя спечелва конкурс за Редовна аспирантура по Вирусология в Националния Център по Заразни и Паразитни Болести - София. През 1980 г. защитава успешно дисертационен труд и получава научната и образователна степен Кандидат на Медицинските Науки (К.М.Н.) Същата година започва работа като асистент-професор в Катедрата по Микробиология в Медицинския Университет – София. През 1996 г. получава степен Доцент. Проф. Нася Хаджиева е Завеждащ лаборатория по Микробиология и Вирусология в МБАЛ “Царица Иоанна” – София.
- Професор Хаджиева, вие, като учен и съавтор с баща ви Спартак Хаджиев и сина ви доц. Михаил Петров на ракова ваксина, сигурно имате ваша хипотеза за болестта рак. В последно време тя измести всички останали болести и държи лошото “първенство”?
- Първоначално бях провокирана от едно мащабно изследване в Америка какви са промените на заболеваемостта от рак сравняващи 1950 година и през 2002 година. Почти няма разлика .... 192 или 193 души на хиляда. Статистики, които говорят, че почти нищо не сме постигнали за петдесет години труд. Не се променя много и смъртността, въпреки хвърлените средства и разработки на препарати, техники и лекарства. Хипотезата, която искам да изложа е предназначена за широката публика, която строго научният език би затруднил излишно.
Моята научна разработка започва така: „Защо всички умират от рак". Аз съм микробиолог и за мен е естествено да подозирам, че микробите - вируси и бактерии са истинските причинители на рака. За 50 % от раковите заболявания, като рак на маточната шийка и рак на стомаха, това вече е научно доказано, а за останалите 50% съм убедена, че скоро ще се докаже.

- И така, в основата на рака стоят микробите и хроничното възпаление?
- Още Р. Вирхов – германски лекар от преди 160 години го предполага. Хроничното възпаление, предизвикано от вируси или бактерии, в продължение на много (20-30) години променя бавно клетките от „свои“ в „чужди“. Това се случва толкова бавно, че става незабележимо за организма и в резултат – един нов организъм започва да расте в човека. Немислимо? Изглежда невъзможно като се знае, че принципно организмът не допуска нищо друго да се храни и расте за негова сметка. Всяко такова „чуждо“, появило се по някаква причина, се унищожава чрез апоптоза („програмирана клетъчна смърт”) или друг механизъм и се изхвърля. Толкова години, да кажем 50-60 не е допускано нищо чуждо и изведнъж – рак. Ето така бавно и коварно собствените клетки се променят в „чужди“ под въздействие на малките, невидими микроби. Получените туморни клетки са „ млади, гладни и алчни”, растат и се делят ужасно бързо, отнемайки храна и енергия от макроорганизма, който отслабва и отслабва, докато се предаде на тумора....

- И така, да разбираме, че микроби, хронично възпаление и рак са взаимно свързани. Как смятате, че микроорганизмите побеждават макроорганизма?
- При всяко остро възпаление организмът разпознава чуждото и изпраща веднага своите съпротивителни сили. Ние докторите помагаме с малко антибиотици, с почивка, режим на хранене. По някое време обаче всички заедно изтърваваме процеса. Тогава тези „ паразити” се заселват в белия дроб, гърдата, гастроинтестиналния тракт, простатата и там задълбават своята дейност. Бавно, методично правят възпаления, на които с годините организмът започва да НЕ реагира и да НЕ разпознава опасността, защото вече доста пъти е изпращал там своите сили и е привикнал с огнището.

- За кои тумори е доказан микробния причинител?
- Доказано е, че човешкия папиломен вирус (HPV) предизвиква ракът на маточната шийка, че при ракът на дебелото черво се предполага същия вирус, че зад рака на стомаха стои Хеликобактер пилори , че ракът на черния дроб се получава след заразяване с хепатитните А и Б вируси, левкемиите - от левкемийния вирус, фарингеалния карцином от Епщайн- Бар вируса, отговорен и за други локализации, папилома вирусите за пикочния мехурен рак и т.н. Искам да повторя още веднъж , че за 50 % от рака е доказано че е с микробен произход, като микроорганизмите са пряко свързани с болестта.

- Дайте един пример за такова развитие на рака?

- По данни на Американската ракова асоция, един и половина милиона американци имат хроничен улцерозен колит (болест на Крон) и според науката над 40 % от тях ще развият колоректален рак след 25-30 години. Ето още едно потвърждение, че дългото възпаление води до рак. Хронично възпаленото място се заличава като антиген, а като няма антиген организмът не го разпознава като чуждо и не му реагира и тогава „чужденецът” започва да се размножава и да нараства с гигантски крачки. Други фактори като азбест, никотин, храни, алергени, лъчения, слънце, помагат за още по-бързото развитие на този процес. Те катализират процеса на заличаване на идентичността на макроорганизма и блокиране на естествените процеси на елиминация на чужди клетки. Доказано е че тютюна и другите споменати фактори усилват NFkB ( ядрен фактор Б) и така блокират апоптозата - програмираната клетъчна смърт - която е заложена неизменно във всяка клетка на макроорганизма. Множество цитокини също са блокирани или ненужно дерепресирани от раково променените клетки, от микроорганизмите и от отслабения макроорганизъм. Ето така ракът се появява и тогава започва „война“ за надмощие между младия и стария организъм. А победата най-често е предрешена в полза на младото, неконтролираното и нахалното „ чуждо“ нещо.

- Примерно, да кажем , в един организъм има сто хиляди клетки, те постоянно се регенерират, заместват остарелите, изхабените. Удивително съвършено е устроен организмът ни. Значи ли това, че животът на човек може да е безкрайно дълъг?

- Принципно да, но постепенно се натрупват отпадни продукти. Един орган започва да боледува, оттам друг започва да изостава във веригата . Човек си живее, ходи, мисли и не знае чисто биохимичните процеси в своето тяло. Ще кажете здравословно живеене, храна, спокойствие... Но много здравословни хора са умирали от рак на стомаха, непушачи от рак на белия дроб. Имам за пример една френска графиня расла в замък. Всичко там – плодове, зеленчуци, жито, животни, се отглеждало природно, на място, имат ферми . Тя всеки ден е ходила по 5 километра, не е живяла в град, не е пушила и се е хранила здравословно, а умря от рак на стомаха.

- Обяснете ни тогава, какво представлява вашата ваксина и как действа?
- При борбата за надмощие идва времето на ваксината. Тя се състои от живи, но отслабени микроби, които не разболяват, а само предпазват, имитирайки истинските патогени. Затова са безвредни. “Primum non nocere” или “първо - не вреди” е основен принцип в медицината. Отслабените, но живи микроби като навлязат в организма бързо се ориентират къде има най-много храна и енергия, естествено, че при тумора и се отправят право натам. Отиват на „ трапезата на тумора“ да се хранят обилно и да се размножават бързо. Но те също така променят и самия тумор, като го правят в този момент „ видим“ за макроорганизма. Тоест ваксиналните бактерии откриват тумора и го правят отново „чужд“. Тогава организмът започва да брани отново собствената си територия, както го е правил успешно във всичките години преди да възникне болестта. Колкото по-запазен е един организъм, толкова по-успешно и по-лесно ще се пребори с тумора, с „чуждото“. Рестарт на имунитета или по-точно на естествената резистентност, за „естествено“ унищожаване на всичко променено и станало „чуждо“ чрез собствените механизми на организма като апоптоза, фагоцитоза и цитотоксичност е това лечение. Пълното елиминиране на туморните клетки чрез собствените механизми за защита на макроорганизма е в основата на имунитета против туморите и на механизма на действие на нашата ваксина. Смятам, че всеки човек трябва да се интересува от механизмите, чрез които става заболяването от рак и как може да се лекува или да се спре развитието на раковите клетки в човешкия организъм естествено и безвредно, чрез активиране на собствените сили и с подходящите, безвредни средства - ваксина.

Савка ЧОЛАКОВА