Ям предимно свинско, включително и сланина, по време на отслабването, шокира ни ДПС-депутатката
Неизвестната доскоро депутатка от ДПС Петя Раева внезапно се прочу с.... книгата си за отслабване „Радостта от храненето”. Със своята система за една година тя е свалила 30 килограма.
Срещаме се с парламентаристката в столично заведение, където тя влиза с думите: „Умирам от глад, 24 часа не съм хапвала нищо”. И си поръчва шишче с бекон и сиренца, два вида печени наденички и половин литър айран, който по-късно допълва с още 250 грама.


- Г-жо Раева, много депутати и министри пишат книги, но никой досега не беше издавал книга за отслабване. Каква беше вашата мотивация да свалите 30 кг?
- В течение на 3 години имах проблем с килограмите. Това е достатъчен период, в който човек да си смени целия гардероб и да не се чувства добре. Пробвах какви ли не диети – на Аткинс, на Монтиняк, но при мен те нямаха абсолютно никакъв ефект. Свалих няколко килограма с неистови усилия и след това веднага пак ги качих. Най-голям ефект имаше Дюкан. След това обаче създадох моята диета. Всъщност аз не наричам това диета, а система на хранене.

- А от какво напълняхте?
- От стрес. Имаше много различни фактори. Смених си работата. В началото на 2006 г. ме избраха за директор на „Напоителни системи”. Времето беше много конфликтно. През 2005 г. имаше страшни наводнения и аз поех дружеството с огромни загуби – 1 милион лева само на район Пловдив. И за половин година успях да направя половин милион печалба.

Това нещо ми костваше 20 килограма.

Бях започнала да се храня доста обилно, безразборно, без да подбирам часовете на хранене. Работех по 16 часа на ден и през това време непрекъснато ядях всичко. Най-вредни бяха многото тестени изделия – пърленки със сирене и кашкавал, пици, много сладки неща. Шоколадът е най-безобидното нещо. Ядях баклави, бисквити с ядки и с какво ли не, бонбони минимум една кутия на ден. В офиса на бюрото си постоянно имах една кутия с такива неща.

- Политиката ли ви провокира да се борите с теглото си?
- Аз влязох в политиката още през 2003 г. Сега съм първи мандат депутат. А реших да отслабвам, след като минаха изборите – може би два дни след това. Един ден се събудих, пих кафе, изпуших няколко цигари и реших, че след като вече коренно си променям живота, защото преди това 10 години работех в „Напоителни системи”, тръгвайки от ниво юрисконсулт, главен юрисконсулт, заместник-управител, управител и накрая изпълнителен директор, трябва да променя и външния си вид, и някои неща, които не харесвам в живота си. Дадох си лични следизборни обещания и доста голяма част от тях спазих. Преди бях с дълга кестенява коса с леки кичури – подстригах се и се изрусих. И започнах тази система на хранене.

През първите два месеца нямаше почти никакъв ефект и сестра ми дори доста ми се подиграваше. Казваше ми: ти само си мислиш, че правиш нещо. Наричаше това „удобната диета”. Като седнехме някъде с приятели и аз си поръчам пържола, тя казваше:

„Ха-ха, моята сестра отново е на диета.

Яде и си мисли, че отслабва”. Но когато минаха 4 месеца и аз свалих 10 килограма, спря да ми се подиграва. Така че желанието за промяна беше най-голямата ми мотивация.

- Казахте, че вашата диета се различава от всички популярни методи за отслабване. Какво включва тя?
- Основното е разделното хранене. Основоположниците на разделното хранене са д-р Хей и д-р Шелтън, които препоръчват всяка храна да се консумира отделно – белтъчини, въглехидрати... Основното при тях е да не се смесват месните и млечните протеини. Докато в моята система аз ги смесвам. Човек е толкова забързан и ангажиран в ежедневието си, че да мисли непрекъснато какво трябва и не трябва да яде, е много сложно и води до допълнителен стрес, така че, вместо да отслабнеш, може да напълнееш. Така че системата, която създадох за себе си, беше много опростен вариант на разделното хранене.

В момента консумирам наденички и пилешко шишче, а много хора биха добавили към това и пържени картофки. Когато ми се консумират въглехидрати, които са много важни за мозъка и централната нервна система, го правя отделно. Човек поне веднъж на ден трябва да яде въглехидрати. Включително тестени изделия и сладки. И това е разковничето на моето хранене. Ям това, което ми се яде, но просто не го комбинирам с храната, която не е правилна. Когато ми се ядат картофи, сварявам си ги, слагам си зехтин и оцет и си ги консумирам на воля, но без сирене, без месо, без айран и без други протеини. Така

за една година отслабнах с 30 килограма.

Съобразявам се и с количеството – гледам да не е много. Една пържола от 150 г с краставица на обяд е достатъчна. Аз не обичам пилешко, ям предимно свинско, включително и сланина, по време на отслабването. До следващото хранене трябва да минат най-малко 4 часа. Ако ми се яде въглехидрат, изяждам една купичка ориз със зеленчуци, като междувременно съм хапнала един плод преди обяд.

- Какво предизвиква отслабването при тази система на хранене?
- Много е важно храната да е преминала през целия тракт между едното и другото хранене. За въглехидратите са необходими 4 часа, за да преминат през чревния тракт. За протеините това време е от 4 до 8 часа. А плодовете преминават за 20-40 минути. Изключително вредно е плодовете да се консумират със или след храната. Много хора допускат огромна грешка да ядат плодове за десерт, защото те карат храната да ферментира в стомаха, а месото да загнива. А когато на едно месо му трябват 8 часа да премине през целия чревен тракт, а то загние още в стомаха заради приемането му с ябълка, това е много лошо. Вечер понякога съм си позволявала по 1-2 чаши вино, по-рядко и концентрати, например едно уиски. В крайна сметка човек живее за едното удоволствие.

- Верни ли са твърденията, че вашето отслабване не се дължи на диета, а на оперативна намеса – сложили са ви пръстен в стомаха, както писа „Атака”?
- „Атака” са ми страхотни фенове, аз съм им любимка. Те не ме обичат, те направо ме обожават. В началото, когато започна 41 Народно събрание, написаха по мой адрес, че като съм влезела в парламента, се завихрял такъв тайфун от тестостерон, че колегите ми от ДПС били наточили огромни ятагани по знойната ми снага. Ако имах пръстен в стомаха, бих си признала това, защото не виждам нищо срамно. Аз адмирирам всякакъв вид решения, дори подкрепям и пластичните операции. Ако човек например страда, че носът му е крив, да иде да си го оперира и да миряса.

Едно интервю на Ива НИКОЛОВА