Отвличането на 25-годишния Адриан Златков - син на бизнесмена и собственик на автокъщата "Софавто" Тони Златков, буквално паникьоса държавата. Всички се питат дали няма да се завърне ужасът от времето, когато групата на "Наглите" извърши серия от отвличания, а сега дори някои от тях настояват да бъдат пуснати предсрочно от затвора. БЛИЦ успя да открие журналистката и съсобственик на ПР-агенция "ВИП Комюникейшън" Патриция Кирилова, която е близка приятелка на бащата на момчето Тони.
- Г-жо Кирилова, какво знаете за семейството на отвлечения Адриан?
- Аз не познавам момчето, а само неговия баща. Тони е активен в живота в София, и то от много години. Той е винаги бил много естествен, не се е криел зад други собственици. Той се движи без охрана на всякъде с личния си автомобил. И това е факт поне от 10 години.

- Сега много хора се питат: Връща ли се кошмарът от времето на бандата на "Наглите"?
- Ами наскоро гръмна големият скандал с предварителното освобождаване на членове на криминалната група. Дори една от жертвите им - синът на Киро Киров - Иван, се възмути публично от това, защото се вижда, че зад тези групи не стоят само самите извършители, но те си имат и чадър, който помага по някакъв начин да бъдат покрити.

- Какво намеквате?
- Не е нужно да има банди. Въпросът е да има хора с контакти в определени среди, които да извършат престъплението и да знаят, че няма да има последствия. В сектора с престъпността всяка една група може да извърши отвличане.

- Според Вас може ли да не става въпрос за отвличане?
- За сега само бащата знае каква е версията. Това са лични неща. Последно го видях в началото на лятото и той пак беше без охрана. Движеше се свободно в София на масови места, където има много хора и никога не съм го виждала някой друг да му кара колата и да има шофьор. Това говори, че най-вероятно не се е притеснявал от някаква опасност. Въпреки че стана ясно от Вас медиите, че е имал проблеми с автокъщата си.
 

Тони Златков е имал много приятели

- Правилен ли е методът на МВР да не дава официална информация по разследването?
- Да, МВР спря достъпа до информация, тъй като явно не е толкова лесно да се стигне до положителен резултат и да се върне момчето в семейството. Докато това не се случи, предполагам, че няма да има изнасяне на информация за истинската версия на покушението. Нормално е да не се дава информация, ние не знаем дали извършителите са се свързали с Тони, тъй като това е част от разследването на МВР. Това е проблем за цялото общество, защото това означава, че няма респект към правосъдната система в България.
 

Патриция Кирилова е убедена, че има чадър над престъпниците

- Какъв човек е Тони - бащата на Адриан?
- Той е доста скромен. Негови клиенти са много известни българи. Той е популярен, защото е един от лидерите на продажбата на автомобили в България. Той е много коректен и е доказал името си в това, което прави. Винаги когато сме се засичали, сме си говорили, той е много любезен човек и има много приятели. Може и да е имал конфликти с хора, които не го харесват, но само той си знае каква е истината. Доколкото знам, синът му няма бизнес, който да му навлича конфликти.

- С какви хора трябва да имаш контакти, за да станеш жертва на подобно покушение?
- Не е нужно да има контакти с хора от ъндърграунда, както беше с Киро Киров. Престъпността много лесно разбра, че той има финансови средства, които могат да вземат. Те не избират отвличанията на свободен принцип, а ги избират според това какво е финансовото състояние на семейството. Вече всеки един, който има повече средства, е потенциален потърпевш.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ