Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изненада приятно цяла България като цялата му реч по време на откриването на европредседателството в София беше на български. Политикът посочи, че България е най-старата държава в Европа и че страната ни не е загубил нито една война. БЛИЦ потърси за коментар бившият шеф на НИМ проф. Божидар Димитров.
- Проф. Димитров, как ще коментирате речта на български на Доналд Туск в Народния театър?
- В речта си при откриването на Европейското председателство на България Туск каза някои неща, които приятни ни изчеткаха самолюбието. Едно от тях беше, че той произнесе речта си на много сносен български език. Второто е, че заяви, че България е имала армия, която никога не е губила бойно знаме в битка. И третото, че България е най-стара държава в Европа, която не си е сменяла името.

- Съгласен ли сте с тези твърдения?
- Аз съм човекът, който през последните 30 години разпространява много упорито последните два исторически факта, казани от Туск. Най-куриозното за българите е, че тези исторически факти са констатирани от Западноевропейската северография още през миналия век. Лично аз за първи път се запознах с мнението, че сме най-старата държава в Европа още през 1975 година, когато бях специализант в Папския институт по палеография и дипломатика. Там ми попадна книга на именития английски историк Ричард Роулинс. "Книгата му се казваше "България и Византия - сравнителни паралели".

- Какво пишеше в тази книга?
- В нея той заявяваше, че България създава първата национална държава в Европа, когато на Стария континент господства идеята, че Европа и народите трябва да са в една държава - Римската империя, която, обаче, е държава на Християнството, тоест универсална държава. Тя следва принципа "Едно е Божието царства на небето и една трябва да бъде проекцията му на земята". На Изток Византия се нарича Римска империя до самата си гибел през 1453 година и нищо друго. Тя не е Гърция, не е национална държава на нито един от народите, а я населяват гърци, грузинци, арменци, българи, исаври. Но тя си е универсална държава.

На Запад е същата история. Създава се Франкска империя, която покорява почти цяла Франция, две трети от Германия, Австрия, Северна Италия. Но не създава Германска държава и не се коронясва германски император, а римски император от Папството. Тази държава просъществува до 1648 година, поне на книга.

Европейската политическа мисъл е всеки народ да има своя държава, казва Ричард Браун, и взима пример от България като казва: Ето, България съществува, дори загубила за известно време самостоятелност през 1018 година, но след това се е възродила и отново става сериозен фактор в Европа. Защо и ние да не опитаме? И след Вестфалския мир през 1648 година започва наистина създаването на национални държави. Някои от които като Германия и Италия стават национални държави само няколко години преди възстановяването на Третата българска държава.

- Някои хора твърдят, че България е загубила две от петте войни, които е водела. Вярно ли е това?
- Ясно е, че не сме загубили първите три победоносни войни. Но след пробива при Добро Поле действително български знамена остават в полковете като заложници. Малко хора знаят обаче, че ние имаме система за опазване на знамето. Първо сме разиграли един спектакъл пред френските офицери, които командват войските на Антантата пред нас. Помолили сме ги да си изгорим знамената. Последвали сме примера на руснаците, които разрешили на Наполеон да си изгори знамената в битката на границата при река Березина, тъй като Наполеон мислел, че ще падне в плен. И ние изгаряме прътовете на знамената с калъфите, но всъщност знамената са извадени от прътовете, увити са около телата на млади офицери и специално подготвени офицерски командоси, въоръжени с пистолети, са започнали да си пробиват път към България и всички знамена са били доставени във Военното министерство. А след една година заложниците се връщат с бойните знамена.

- Изненада ли Ви нивото на българския език на Доналд Туск?
- Не, знам от опит, че когато човек има богата езикова култура и говори няколко езици, е лесно да се подготви. Аз съм сигурен, че той говори и европейски езици. Коренът на думите и в немския, и в английския са едни и същи със славянските езици. Освен това полският е близък до българския. Щом е казал на Бойко Борисов, че преди два-три месеца е залегнал над българския, е нормално да го понаучи.
 

Доналд Туск

- Какво послания остави на българите Туск с речта си?
- Такива послания се правят, за да се харесат на българите. Мисля, че българите започнаха да харесват повече и Европейския съюз. Ако ЕС започна да ни дава и повече пари, ще го харесаме и още повече. 

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ