Аз съм секретен сътрудник, отсече осветената като агент на ДС дъщеря на Добри Джуров
Шефът на центъра “Проф. Иван Дуйчев”, византолог и дъщеря на армейския генерал Добри Джуров от времето на комунизма проф. Аксиния Джурова е работила за Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската народна армия под псевдонима Анна, стана ясно преди няколко дни. Комисията по досиетата е намерила за нея ордери и разходни документи, отчетени от ръководили я щатни служители, както и регистрационен дневник; 3 картона по образец 1 и 2. Тя е регистрирана на 7 юли 1973 година, а делото й е под № 8532. В интервю за в. “ШОУ” Джурова разкри всичко за връзките си с разузнаването.

- Проф. Джурова, миналата седмица беше огласено ваше досие като сътрудник на Генералния щаб на Българската народна армия. Как ще коментирате?
- Не коментирам.

- Все пак вие сте в правото си да обясните.
- Какво право? Нито се притеснявам, нито нищо.

- Огласеното истина ли е?
- Да, истина е. Защо?

- Защото всички са изумени от това, че точно вие сте били секретен сътрудник.
- Защо да са изумени? Извинете, това е разузнавателно управление. Кое е изумяващото? Защо се изумяват?

- Защото вие сте дъщеря на дългогодишния министър на отбраната, член на Политбюро на ЦК на БКП. И досега се смяташе, че децата на такива видни фигури не са били вербувани от тайните служби и са били държани настрани. Това не е ли изненада?
- Да, но аз не съм била държана настрана. Моята работа беше такава.

- Вашата работа нещо като тази на Божидар Димитров ли е била?
- Няма какво да ви обяснявам. Просто отказвам да давам интервюта. Точка. Но това е истина. Свързано е с работата ми и точка. Изпълнявала съм си по съвест и професионално дълга към родината. Това е истината. Не се срамувам никак.

- Въпросът е дали заради вашата дейност не са пострадали хора?
- Как ще са пострадали хора? Как да са пострадали? Създала съм център, спасила съм една сбирка, която нямаше да я има в България.

- Аз ви питам по принцип. Нали това е на първо място – да не са пострадали хора?
- Извинете, това е главно разузнавателно управление. За какво говорим? Аз не съм нито агент, нито нищо. Аз съм секретен сътрудник. Как може да приказвате такива неща? Кого мога да натопя?

- Все още не сме наясно с вашата работа като секретен сътрудник, нито за докладите, които сте изготвяли. Защо да не ви попитам?
- Гледала съм си работата, събирала съм славянските ръкописи по цял свят.

- За коя сбирка става дума и защо като секретен сътрудник точно на Генералния щаб на армията?
- По цял свят. Не искам да давам интервюта, защото всичко опошлявате. Няма никакъв смисъл. Не се срамувам. Гордея се. Точка.

Едно интервю на Светломира ДИМИТРОВА

ОЩЕ ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЮТА ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА В. “ШОУ”!