Снощи във ВMA почина арх. Петко Йовчев – една от знаковите обществени фигури на съвременен Бургас. Йовчев бе покосен от инсулт на 5 май т.г. Имаше известна надежда, че състоянието на 57-годишния виден бургаски ротарианец може да се подобри, но явно не му е било писано.
„За нас това е най-тежкият удар, който трудно ще преодолеем, Петьо бе двигателят на подготовката на 75-годишния юбилей на Ротарианското движение в Бургас, който трябваше да честваме на 29 юни, казаха от офицерския борд на Ротари клуб Бургас.

Арх. Петко Йовчев е негов Паст президент – 1998-1999 г. Носител е на отличителния знак за заслуги към обществеността – Пол Харис Фелоу – 1994 г. През т.г. бе номиниран за Дистрикт гуверньор на Ротарианското движение в България за мандат 2014 -15 година.

Петко Йовчев е роден на 24 август 1955 г. Арх. Петко Йовчев е завършил е ВИАС - София, през 1981 г. и е специализирал мениджмънт в Австрия през 1996 г. Работил е в "Проектантска организация" - Бургас, като ръководител на ателие до 1986 г. Пет години е бил главен архитект на община Бургас, а след това в периода 1993-1997, е главен архитект на Бургаска област. Изпълнителен директор и основател на "Атика-Р5" ООД - Бургас. Дружеството е създадено през 1990 г. Бил е председател на Съюза на архитектите в Бургас, а от 2003 г. е председател на Камарата на архитектите в България.

Арх. Петко Йовчев е проектирал Общия устройствен план на Бургас. Той е един от редките специалисти в България по градоустройство. Новият облик на центъра на Бургас е дело на екип, воден от него.

Съпругата му арх. Росица Йовчева е също един от големите архитекти в България. Проектирала е сградите на Бургаския свободен университет и хотел Мираж, които са знакови за Бургас. Дъщеря им Мария също завърши миналата година архитектура. /БЛИЦ