“Да спасим Гълъбин, той е невинен!” – плакат с този текст виси на вратата пред фитнеса на Боевски в столицата. Това е единственият знак, че приятелите на щангиста продължават да го подкрепят. Иначе вътре той е тема табу. Поне за непознатите.
“Шефът го няма”, така ще ви отговорят, ако отидете във фитнеса на Гълъбин Боевски на стадион “Васил Левски” и попитате за управителя. Независимо, че родният щангист от дни е в бразилски арест заради трафик на кокаин, залите са пълни и всичко там е както си е било и преди.

Фитнесът минава за един от най-модерните в столицата. Държи и сравнително високи цени – 10 лева за еднократно посещение и около 1000, ако искате комплексна програма и целомесечна карта. Служителите са инструктирани и при всеки опит да ги попиташ за Гълъбин Боевски, отклоняват въпроса. Някои дори реагират преднамерено спонтанно: “Кой е той, тук такъв нямаме”.

Вътре в самите зали темата за щангиста също е табу. Дори и да има обсъждания на скандала, те са на ухо и нищо не може да бъде дочуто.

Единственият, който се съгласява да говори, е фитнес-инструктор. И той, като другите, защитава шефа си и твърди, че е невинен. “Не съм чул тук да се разпространяват наркотици, хората, които ни посещават, са железни и няма как да стане това”, твърди той.

Източници на БЛИЦ от средите на Боевски обаче твърдят друго. От много време мястото е известно и като терен, където можеш да си купиш забранени синтетични добавки. Те са също толкова опасни, колкото и кокаинът например. Дори повече.

Няколко месеца преди Гълъбин Боевски да бъде спипан с кокаин в Бразилия, във фитнеса му на стадион “Васил Левски” става нещастен случай. На едно от момчетата, които тренират там, му прилошава и младежът е откаран по спешност в "Пирогов". Диагнозата на лекарите е “инфаркт” и сърдечна недостатъчност. Експертното им мнение тогава е, че пациентът вероятно се е претоварил с анаболи и забранени наркотични вещества – такива са открити и в кръвната проба. Независимо от инцидента никой не свързва този случай с фитнеса на Боевски.

Алъш-вериш

Близки до Боевски твърдят, че през последните години той работи на загуба. Независимо, че открива и втори фитнес-салон, посетителите не са толкова, че да върнат инвестициите. И на двете места оборудването е по последна мода с едни от най-скъпите уреди. Отделно от това е направен ремонт за хиляди левове и в двата фитнеса.

Както БЛИЦ писа, залата на стадион “Васил Левски” се свързва с бившия хазартен бос Валтер Папазки. Твърди се, че след като влиза в затвора, той прехвърля част от фирмите си на приближени лица, сред които е и Боевски. Именно с негови пари стартирал и фитнесът на стадион “Васил Левски”. Справка в търговските регистри сочи, че „Боевски 2000” (тя се явява собственик на двата фитнеса) се води на името на „Снипфор мениджмънт груп”, като дълговете на фирмата са 234 000 лв. Официалният годишен оборот на едната зала е едва 100 000 лв., като фирмата е завършила със загуба между 12 и 15 000 лв. през 2009 и 2010 г.

Много преди да бъде арестуван, самият щангист признава, че основното му приходно перо от фитнеса идва от търговията с хранителни добавки. Той е един от дистрибуторите на “Champion Nutrition”, която продава хранителни добавки както за професионалисти, така и за спортисти аматьори. И двата фитнеса на Боевски имат оборудвани щандове, на които може да се купи на практика всичко. Макар и Боевски да отрича, хора, тренирали в залите му, твърдят, че там се продават и от забранените синтетични продукти.

Обрат във версиите

Около седмица след ареста на Гълъбин Боевски в Бразилия версията за това какво се е случило, претърпя внезапен обрат. Независимо от първоначалните твърдения, че щангистът е направил пълни самопризнания, защитата му отрече това. Според адвоката му Константин Симеонов олимпийският ни шампион е отрекъл да има нещо общо с наркотика и твърдял, че дрогата вероятно е пъхната в багажа му на самото летище. Защитата на Боевски отрече и версията за 9-те килограма кокаин. Всъщност ставало въпрос за 2 кг, но властите в Бразилия направили грешка, защото не отчели тежестта на самия багаж в куфарите.

До този момент е ясно само, че куфарите в които е открит кокаинът, са били купени ден преди полета, при който беше задържан Боевски. Такива са и показанията на дъщеря му Сара, която е присъствала при задържането на баща й.
Адвокат Симеонов отрече и спекулациите, че Боевски е имал дългове, заради които да се занимава с пренос на наркотици.

Присъдата, която бившият спортист може да получи, ако бъде признат за виновен, е между 5 и 15 г. затвор. Независимо, че вече има адвокат, от външно министерство обещават да осигурят на бившия спортист правна помощ, ако това се наложи. „Това, което правим, е да му осигурим възможност да си избере адвокат. Ще му окажем всякакво съдействие, тъй като бразилските власти започват съдебен процес срещу него“, коментира говорителят на външното министерство Весела Чернева.


Братовчедът Пламен Боев:
Преместиха го в единична килия

Съпругата му отиде в Бразилия, за да си го прибере

- При какви условия е братовчед ви там, все пак лежи в един от най-страшните затвори в света?
- Преместиха го в единична килия. Сега е на 300 км от първоначалното място, където е бил настанен. Полагат се всички грижи за него, има храна, осигурен е. Казаха ни поне, че има какво да яде.
- Бит ли е?
- Не, никой не е коментирал такова нещо, надяваме се, че е добре и слуховете за този затвор са силно преувеличени.
- Защо се случи така, че хванаха братовчед ви с дрога?
- Знам, че той не би го направил това, а откъде се случи така, не ми е ясно.
- Бил ли е принуден да прави самопризнания, както твърдят адвокати?
- Установи се, че не е говорил. Той не би могъл да си признае. Имам контакт със съпругата и семейството му, достатъчно близки сме. Жена му сега е там, не знам кога точно ще се прибере, но се надявам, че ще има повече информация по въпроса. Надявам се, че ще го доведе в България, защото тя замина с тази цел – да си го прибере.
- Как така изведнъж е хванат с дрога?
- Нямам обяснение, не знам, наистина. Много ми е странно, този човек не е такъв. Не мога дори да си помисля, че би пренасял наркотици, камо ли да коментирам дали не е натопен.
- Кога се видяхте последно с него?
- Често се виждаме, няколко дни преди да замине дори се срещнахме. Държеше се нормално, каза ми, че пътува, не беше притеснен. Това му е работата последните години – да пътува с дъщеря си, занимава се изцяло с нея.
- Вярно ли е, че е затънал в дългове?
- Не, живее си нормално, постигнал е всичко в спорта, нормално е да има добър финансов статус.
- Говори се също, че във фитнес-залите му се продават кокаин и анаболи, това вярно ли е?
- Една година бях управител на новата му зала. Не знам да е имало такова нещо. Щях да видя, ако някой продава такива неща.

Подготви: Мария Николаева